KP: Pēc «Sortis» patentaizsardzības beigām tirgū strauji ienāca vairāki ražotāji (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Konkurences padome (KP), veicot asinsrites sistēmas slimību ārstēšanai paredzēto zāļu tirgus izpēti, kurā izvērtēja oriģinālo un ģenērisko zāļu pieejamību un to savstarpējo ietekmi, kā arī to cenu noteikšanu ietekmējošos faktorus, secinājusi, ka pēc oriģinālo zāļu patentaizsardzības beigām strauji tirgū ienākuši vairāki ģenērisko zāļu ražotāji, biznesa portālam «Nozare.lv» teica KP komunikācijas speciāliste Paula Vilsone.

Lai noskaidrotu, vai jaunu ģenērisko zāļu piedāvājums ietekmē cenas tirgū, KP veica zāļu ar starptautisko nosaukumu «Atorvastatin» cenu izmaiņu analīzi. Tas ļāva secināt, ka pēc oriģinālo zāļu «Sortis» patentaizsardzības beigām tirgū strauji ienāca vairāki ģenērisko zāļu ražotāji, atklāj Vilsone.

«Pašlaik Eiropā ir vairāk nekā desmit «Atorvastatin» ražotāju, un deviņi no tiem ir pārstāvēti Latvijā. Tomēr, lai arī šķēršļi zāļu ražošanas sākšanai Latvijā netika konstatēti, valstī šīs zāles neražo,» skaidro Vilsone.

Latvijā pieejamo «Atorvastatin» ģenērisko zāļu cenas jau sākotnēji bija vismaz uz pusi lētākas par oriģinālo zāļu cenām, un tā ietekmē aptiekās samazinājās arī «Sortis» cenas. Vienlaikus cenu samazinājumu ietekmējis arī konkurences spiediens starp ģenērisko zāļu ražotājiem.

Uzņēmumi, kas laika posmā no 2011.gada līdz 2013.gadam sākuši «Atorvastatin» ražošanu, savus pārdošanas apjomus Latvijā palielinājuši uz citu lielāko ģenērisko un oriģinālo zāļu ražotāju pārdošanas apjoma rēķina. Tādējādi secināms, ka tirgū notikusi konkurences cīņa un patērētāji mainījuši savu izvēli atkarībā no piedāvājuma, «Nozare.lv» atklāj Vilsone.

Ņemot vērā administratīvās izmaksas, kas Latvijā ir vienas no augstākajām Eiropā, kā arī nelielo tirgu, nākotnē daļai ražotāju zāļu izplatīšana Latvijā var kļūt nerentabla.

Kā skaidro Vilsone, tad, analizējot tirgus attīstības tendences, KP norāda, ka nākotnē tirgū varētu palikt vairāki lielākie ražotāji, kas nodrošinās pieprasījumu pēc «Atorvastatin», un prognozē, ka saglabāsies arī to savstarpējā konkurence.

Kopumā starp sirds un asinsrites sistēmu slimībām paredzēto zāļu ražotājiem pastāv spēcīga konkurence, un nav vērojama liela tirgus dalībnieku mainība. Pēdējo trīs gadu laikā palielinājies arī zāļu vairumtirgotāju skaits, un 2013.gada nogalē Latvijā bija izsniegtas licences 63 zāļu vairumtirgotājiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu