Iestādes varēs iznīcināt papīrus, kas saglabāti elektroniski

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iestādes un institūcijas, paredzams, drīkstēs iznīcināt tos publiskos papīra dokumentus, kas saglabāti elektroniskā vidē, trešdien nolēma Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, konceptuāli atbalstot grozījumus Arhīvu likumā, aģentūru BNS informēja Saeimas preses dienestā. Par likumprojektu vēl būs jābalso Saeimai trīs lasījumos.

Komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs («Saskaņas centrs») uz otro lasījumu aicināja arhīvu speciālistus, ministrijas un citus iesaistītos pievērst uzmanību vairākiem jautājumiem, piemēram, pēc kādiem kritērijiem nozares vērtēs, vai dokuments ir iznīcināms, ja saglabāts elektroniski.

«Tāpat jādomā, kā novērst risku, ja dokumenta oriģināls vairs nav pieejams un tādēļ nevar pierādīt tā elektroniskās kopijas viltojumu,» teica komisijas vadītājs.

Grozījumi nosaka, ka tos papīra dokumentus, kas noteiktā kārtībā pārvērsti elektroniskā formā glabāšanai elektroniskā vidē un kuru oriģinālu uzrādīšana nebūs nepieciešama, iestādes varēs iznīcināt. Tādējādi valsts pārvaldē būs iespēja atbrīvoties no liela daudzuma, piemēram, grāmatvedības vai statistikas papīra dokumentu.

Ar grozījumiem tiek precizēts, ka elektroniski pārvērstais dokuments glabāšanai elektroniskā vidē ir oriģinālā dokumenta atvasinājums (kopija) un tam ir tāds pats juridiskais spēks kā oriģinālam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu