ASV finanšu ministrs brīdina eirozonu par deflācijas risku (32)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV finanšu ministrs Džeikobs Lū trešdien aicināja eirozonu pievērst uzmanību deflācijas riskam, vienlaikus aicinot Eiropas varasiestādes un Eiropas Centrālo banku (ECB) veicināt ekonomikas izaugsmi. «Zema pieprasījuma un deflācijas riski ir kas tāds, par ko viņiem vajadzētu būt ļoti uzmanīgiem,» CNBC norādīja Lū.

Sniedzot interviju dažas dienas pirms G20 valstu finanšu ministru un centrālo banku vadītāju sanāksmes Vašingtonā, lai pārrunātu pasaules ekonomisko situāciju, Lū sacīja, ka valstīm, kurām ir spēcīga fiskālā situācija un ārējās tirdzniecības pārpalikumi, vajadzētu darīt vairāk, lai palielinātu pieprasījumu un palīdzētu deficīta valstīm.

«Eiropā kopumā izaugsmes temps ir ļoti pieticīgs, deflācijas risks rada satraukumu lielai daļai cilvēku,» vēsta ministrs. «Pastāv pieprasījuma problēmas pasaulē, un pastāv pieprasījuma problēmas Eiropā.» «Ir vairākas valstis, kuras varētu darīt vairāk, un Vācija acīmredzot ir viena no [ārējās tirdzniecības] pārpalikuma valstīm Eiropā,» piebilda Lū.

Lū izteica šo brīdinājumu dienu pēc tam, kad Starptautiskā valūtas fonda (SVF) galvenais ekonomists Olivjē Blanšārs aicināja ECB «drīz» rīkoties, lai vērstos pret ļoti zemu inflāciju. Daži ekonomisti pauduši satraukumu, ka zemā inflācija var kaitēt eiro zonas ekonomikas atveseļošanai.

Blanšārs sacīja, ka ECB jau ir pētījusi iespējamos savas darbības variantus, tostarp negatīvu procentlikmju noteikšanu un jau ASV īstenoto ekonomikas kvantitatīvo stimulēšanu.

«Es uzskatu, ka vajadzētu izskatīt visus šos [variantus], un es zinu, ka ECB tos izskata,» sacīja Blanšārs. «Mēs ceram, ka viņi tos īstenos, tiklīdz būs tehniski gatavi to darīt. Vajadzētu darīt visu, lai mēģinātu novērst [deflāciju],» viņš piebilda.

SVF ekonomists Olivjē Blanšārs norādīja, ka ECB jau aplūkojusi vairākus stimulēšanas pasākumus, kurus tā var īstenot patēriņa un investīciju veicināšanai, tostarp kvantitatīvās stimulēšanas pasākumus, negatīvas procentu likmes un vērtspapīrošanas programmas.

Blanšārs uzsvēra, ka deflācija vai zema inflācija varētu apgrūtināt reģiona un atsevišķu eirozonas dalībvalstu spēju atveseļoties pēc straujās lejupslīdes.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu