VDI: izaicinājums ir sabiedrības izpratne par darba drošību (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Pēc ekonomiskās lejupslīdes ir jāmainās arī darba kultūrai un izpratnei par darba drošības jautājumiem, konferencē uzsvēra Valsts darba inspekcijas (VDI) vadītājs Renārs Lūsis.

Šonedēļ pasaulē atzīmēja Darba aizsardzības dienu un konferenci par šiem jautājumiem rīkoja arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība.

«Būtisks izaicinājums ir kultūras maiņa. Pēc ekonomiskās lejupslīdes jautājumi, kas skar drošību, zaudēja savu prioritāti, vairākos uzņēmumos, kas nebija ilgtermiņa, drošības līmenis krasi kritās. Tas bija vērojams arī no darbinieku puses, kas pēc ilgstoša bezdarba perioda bija gatavi strādāt, pirmkārt, domājot par atlīdzību un daudz mazāk par drošības aspektiem,» konferencē atzina Lūsis.

Viņš vērtē, ka priekšā ir pamatīgs darbs un cer, ka darba drošības uzlabošanā Latvijā būs iespējams investēt līdzīgi kā ceļu satiksmes drošībā, kur notiek nemitīgas kampaņas, sasniedzot zināmus standartus.

«Arī šeit būtu jāmaina domāšana, ka neakceptējam, ka var strādāt, piemēram, bez ķiverēm, ka tam ir nosodījums gan no kolēģiem, gan vadības. Cilvēki pēc ilgstoša bezdarba perioda bija ļoti motivēti strādāt, jādomā, kā darba drošību atgriezt vecajā līmenī, kā darba kultūru uzlabot, tas ir ilgtermiņa darbs. Gribam cerēt, ka šajā jomā būtu iespējams investēt līdzīgi kā ceļa drošības kampaņās,» sprieda VDI vadītājs.

Viņš arī norādīja, ka viens no lieliem izaicinājumiem būs politiskā signāla saņemšana Eiropas līmenī un uzsvēra lielo ieguldījumu, ko drošas darba vides veidošanai iepriekšējos gados deva Eiropas Savienības struktūrfondu finansējuma pieejamība, kas devis būtisku grūdienu, piemēram, uzturot informācijas plūsmu par darba drošības jautājumiem.

Latvijā pērn darba vietā gāja bojā 28 strādājošie, nelaimes gadījumos cieta 1594, smagas traumas guvuši 219, pirmo reizi arodslimība konstatēta 1087 cilvēkiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu