Precizē jauno uzturēšanās atļauju kārtību ārzemniekiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien atbalstīja tehniskus grozījumus Imigrācijas likumā, kas paredz no 1.septembra mainīt darījumu slieksni, no kura ārzemniekiem var piešķirt uzturēšanās atļauju.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāvis Edgars Pastars deputātiem paskaidroja, ka iepriekš parlamentā pieņemtie Imigrācijas likuma grozījumi, kurus Valsts prezidents iepriekš atdeva atpakaļ, jo tie bija pretrunīgi, nevar stāties spēkā bez tehniskiem labojumiem.

Komisijas deputāts Dzintars Rasnačs (Nacionālā apvienība) uzsvēra, ka ir jāmeklē iespēja, lai pēc iespējas ātrāk Saeima pieņemtu tehniskos labojumus un jaunā uzturēšanās atļauju izsniegšanas kārtība varētu stāties spēkā 1.septembrī. «Citādi tas, kas notika ar Saeimas Tautsaimniecības komisiju, tūlīt sāksies ar mūsu komisiju,» viņš paskaidroja.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Saeima maija sākumā pēc ilgām diskusijām komisijās beidzot vienojās par Imigrācijas likuma grozījumiem. Turpmāk ārvalstnieks uzturēšanās atļauju uz laiku līdz pieciem gadiem varēs saņemt, ja būs iegādājies un viņam piederēs viens apbūvēts nekustamais īpašums, kura vērtība ir ne mazāka kā 250 tūkstoši eiro iepriekšējo 150 tūkstošu eiro vietā, bet no 50 tūkstošiem līdz 80 tūkstošiem eiro palielināta nekustamā īpašuma minimālā kadastrālā vērtība.

Likuma grozījumi paredz veikt iemaksu valsts budžetā piecu procentu apmērā no iegādājamā nekustamā īpašuma vērtības, ārzemniekam pieprasot pirmreizējo termiņuzturēšanās atļauju.

Salīdzinoši ar pērno gadu šogad būtiski pieaudzis ārzemnieku skaits, kas Latvijā pieprasījuši uzturēšanās atļaujas. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) šogad saņēmusi 758 pieteikumus uzturēšanās atļauju saņemšanai par kopumā 1736 personām, no tām termiņuzturēšanās atļaujas piešķirtas 1225 personām. Pašlaik vēl izskatīšanā ir uzturēšanās atļauju piešķiršana 351 personai, bet lēmuma termiņa pagarinājums noteikts 133 personām. Šogad pārvalde atteikusi uzturēšanās atļaujas 26 personām.

Ārzemniekiem Latvijā var piešķirt termiņuzturēšanās atļauju un pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu