Krievijas uzņēmējs kļuvis 82% akciju īpašnieku «Norvik bankā» (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

AS «Norvik banka» mazākuma akcionāri, pildot sākotnēji noteiktās vienošanās bankas kapitalizācijas palielināšanas plāna ietvaros, pārdeva savas daļas vairākuma akcionāram - Krievijas uzņēmējam Grigorijam Guseļņikovam. Tādējādi Guseļņikovs kļuvis par īpašnieku 82% «Norvik bankas» kapitāla, informē banka.

Nākamais plāna posms kapitalizācijas līmeņa paaugstināšanai ir bankas kapitāla palielināšana par vismaz 100 miljoniem eiro saskaņā ar attīstības biznesa plānu, kā tas ir saskaņots ar Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisiju (FKTK).

Ir notikušas izmaiņas arī bankas padomes sastāvā. Divi padomes locekļi - Ivans Baženovs un Nataļja Drozda - ir nolikuši savas pilnvaras. Tuvākajā laikā tiks ievēlēts jauns padomes sastāvs.

Jaunie padomes locekļu kandidāti ir Andris Ruselis, kurš agrāk ieņēma Latvijas Bankas prezidenta vietnieka amatu un kopš februāra strādā par padomes priekšsēdētāja Guseļņikova padomnieku, un Pjotrs Odincovs, Londonas fonda «G2 Capital Partners» vadošais partneris.

Jau ziņots, ka «Norvik banka» šogad pirmajā ceturksnī strādājusi ar 0,5 miljonu eiro peļņu.

Kopš gada sākuma par 31,8 miljoniem eiro audzis noguldījumu apjoms, pirmā ceturkšņa beigās sasniedzot 745,7 miljonus eiro. Subordinēto depozītu apjoms pirmajos trijos mēnešos audzis par 6,4 miljoniem eiro un sasniedz 28,3 miljonus eiro.

Savukārt pagājušo gadu banka noslēdza ar 18,446 miljonu latu jeb 26,246 miljonu eiro zaudējumiem. Grupas zaudējumi bija 13,37 miljoni latu jeb 19,02 miljoni eiro. Finanšu pārskatā skaidrots, ka pērn grupa turpinājusi attīrīt savu bilanci no neprofila aktīviem, ko bija spiesta pārņemt iepriekšējos gados. Pērn grupa pieņēma lēmumu realizēt visus savā īpašumā esošos kuģus, gūstot ievērojamus, taču vienreizējus zaudējumus. Zaudējumi no aktīvu vērtības samazināšanas pilnībā tika kompensēti ar akcionāru veikto kapitāla palielinājumu.

Bankas operatīvie ienākumi nedaudz sarukuši salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu, kas bija sagaidāms atbilstoši bankas uzņemtā riska profila korekciju plāniem. Bankas kredītu portfelis un ieguldījumi fondos gada laikā samazinājušies par vairāk nekā 58,8 miljoniem eiro jeb 14,4%. Savukārt likvīdo aktīvu apjoms audzis par 54,6%, bankas likviditātes radītājam sasniedzot 55,38% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada rādītāju 39,79%.

Aktīvo klientu skaits 2013.gadā sasniedza 150 750 klientus, no kuriem 93% ir Latvijas rezidenti, tai skaitā 43 000 ir pensionāri un pabalstu saņēmēji, teikts finanšu pārskatā.

«Norvik banka» ieņem 9.vietu Latvijas banku vidū pēc aktīvu un noguldījumu apjoma. «Norvik banka» dibināta 1992.gadā.

Pērn notika izmaiņas bankas īpašnieku sastāvā - 2013.gada nogalē bankas akciju kontrolpaketi iegādājās Krievijas uzņēmējs Guseļņikovs. Lielākie bankas akcionāri pagājušā gada beigās bija Guseļņikovs - 50%, Jurijs Šapurovs - 18,8%. Citiem akcionāriem piederošo akciju īpatsvars bija mazāks nekā 10%.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu