Rietumeiropas bankas mūsu «Citadele» neinteresē (20)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Valstij jābūt pārliecinātai, ka viena no sistēmiski svarīgākajām Latvijas bankām - «Citadele» nonāk drošās rokās. Tāpēc bankas akciju pārdošanas procesā īpaša vērība jāpievērš iespējamiem pircējiem no Krievijas. Tā uzskata finanšu ministrs Andris Vilks. Jau stāstījām, ka valdība vēl nav vienojusies par bankas pārdošanu, tomēr minējumi par iespējamiem pircējiem jau izskanējuši, raisot spekulācijas par bankas nākotni.

Pēc «Panorāmas» rīcībā esošās neoficiālās informācijas divi no kopumā pieciem «Citadeles» iespējamajiem pircējiem varētu būt ar Krievijas izcelsmes kapitālu - Latvijā strādājošā «Norvik banka» un «Latvijas balzama» pastarpinātais akcionārs Jurijs Šeflers.

Finanšu ministrs Andris Vilks sarunā ar Latvijas Televīziju uzreiz atbild, ka par pircējiem komentārus nesniegs, taču uzsver - ar investīcijām no Krievijas, jo īpaši tik valstij svarīgā nozarē kā banku bizness šajā politiskajā situācijā jābūt uzmanīgiem.

Andris Vilks, finanšu ministrs («Vienotība») - Tas ir uzticības bizness. Tur vajadzīga pilnīga skaidrība un kontrole. Es nestādos priekšā, ka Zviedrijas vai Dānijas valdība savām bankām kaurt ko var likt darīt. Putina kungs man liekas, jebko var panākt. Viņam tie ir daži vārdi un ir grūti atteikt. Politiska ietekme, kas nav mūsu valsts interesēs. Tas nav iespējams jebkurā Rietumeiropas bankā.

Tiesa cerības, ka par «Citadeles» akcijām varētu interesēties kāda nopietna Rietumeiropas banku grupa, šķiet ir izplēnējušas. Šīs bankas pēc iepriekšējos gados pārdzīvotās krīzes šobrīd domā par sava biznesa sašaurināšanu nevis paplašināšanu.

Banku nozares eksperti norāda, ka Citadeles

pārdošana notiek ļoti sarežģītā laikā.

Investori apzinās, ka valstij banka gribot negribot ir jāpārdod līdz gada beigām, kā to paredz vienošanās ar Eiropas komisiju par atnbalsta sniegšanu grūtībās nonākušajai Parex bankai. Tas savukārt nozīmē, ka investori par banku varētu piedāvāt daudz mazāku summu, kā to gaidītu valsts.

Roberts Idelsons, «Bank M2M Europe» valdes priekšsēdētājs - Tas galvenais faktors -nevis tas, cik investori piedalās, bet tas, ka visi zina, ka tas aktīvs tāpat ir jāpārdod. Tas ir vissliktākais moments pārdošanas procesā, ka visiem potenciālajiem kandidātiem ir noteikts konkrēts dedlains, kad ir jāpārdod. Tā ir vislielākā problēma ar ko jācīnās esošajiem akcionāriem.

Vai tas nozīmē, ka ja visi zina, tad cena var būt zemāka?

Loģiski. Ja pārdevējs ir šādos apstākļos, tad pircējam ir iespēja diktēt savus noteikumus un savu cenu.

Privatizācijas aģentūras pārstāvji gan ir pārliecināti, ka «Citadeles» akcijas par valstij izdevīgiem nosacījumiem izdosies pārdot par valstij izdevīgu cenu jau šovasar. Par bankas pārdošanu atbildīga ir ekonomikas ministrija. Ar ekonomikas ministru Vjačeslavu Dombrovski Panorāmai neizdevās sazināties, jo ministrs devies atrodoties ārpus valsts.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu