Pētījums: vidējie studenta mēneša izdevumi varētu būt 456 eiro (125)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Studentu izdevumu optimālais pārtikas, nepārtikas preču un pakalpojumu patēriņa grozs sasniedz 456,58 eiro mēnesī, teikts liecina «Swedbank» Privātpersonu finanšu institūta ierosinātais un Banku augstskolas studentu izstrādātais pētījums «Studentu budžets».

Pētījumā noskaidrots, ka ieņēmumi veido vidēji 248,08 eiro. Starpība, ko ideālā gadījumā būtu jāsedz stipendijām un studējošo kredītam, ir 208,51 eiro, secināts pētījums.

Lielākās izmaksas veido pārtikas preces un pakalpojumi, attiecīgi 168 eiro un 171 eiro,

katrai no pozīcijām sasniedzot 37% kopējos izdevumos. Savukārt nepārtikas preču izdevumi aizņem 26% jeb 117 eiro.

Kopējās pārtikas izmaksas vidēji studentam ir 5,61 eiro dienā, mēnesī tie veido 168,40 eiro, bet gada laikā izmaksas sasniedz 2048,86 eiro, pārsniedzot viena gada studiju maksu, kas ir 1850 eiro. Pētījumā secināts, ka gaļēdājiem pārtikas izmaksas uz vienu dienu būtu visaugstākās – 7,02 eiro, tad seko veģetārieši, kuri dienā iztērētu 5,72 eiro.

Finansiāli visizdevīgāk ir plānot sabalansētas ikdienas maltītes – tas sniegtu iespēju samazināt pārtikas izmaksas līdz 5,36 eiro, secināts pētījumā.

Studenti secinājuši, ka

studentu patēriņa groza struktūra būtiski atšķiras no līdz nesenam laikam pastāvējušā patēriņa preču un pakalpojumu iztikas minimuma groza,

kas tika izveidots vairāk nekā pirms 20 gadiem un neatbilst faktiskajai situācijai.

Pirmkārt, piedāvājums veikalos ir kļuvis ievērojami daudzveidīgāks – produktus iespējams brīvi izvēlēties gan pēc cenas, ražotāja, izejvielām, gan izcelsmes valsts un citiem kritērijiem. Otrkārt, patēriņa grozā nav iekļautas tās preces un pakalpojumi, kas nebija pieejami vai tika uzskatīti par luksusa preci 1991.gadā, bet ir kļuvuši par ikdienas preci šobrīd.

Treškārt, grozā būtu jāiekļauj veselības aprūpes un izglītības maksas pakalpojumi, jo laikā, kad šis grozs tika izstrādāts, šie pakalpojumi bija bezmaksas. Turpmāk veidojamā studenta pārtikas iztikas minimuma pētījuma aprēķinā būtu jāiekļauj produkti, par kuru cenām nav pieejama viegli un regulāri atjaunojama informācija, norādīts pētījumā.

Komentāri (125)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu