Līzingu aizliegtas vienošanās rezultātā patērētāji neesot cietuši (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas Līzinga devēju asociācijas aizliegtas vienošanās rezultātā patērētāji nav cietuši, biznesa portālam «Nozare.lv» apliecināja Konkurences padomē (KP).

KP iepriekš konstatēja, ka Latvijas Līzinga devēju asociācija, vienojoties par automašīnu operatīvā līzinga pakalpojumu sniegšanas nosacījumiem, pārkāpusi Konkurences likumu.

Konkurenci uzraugošās iestādēs pārstāve Inita Kabanova skaidroja, ka asociācijā tika apspriesti jautājumi un panāktas vienošanās par operatīvā līzinga izsniegšanas nosacījumiem, neskarot pakalpojuma cenu.

«Tādējādi šī nav klasiskā pārkāpuma situācija, kad būtu pamatoti runāt par to, ka pakalpojuma cena būtu mākslīgi sadārdzināta,» uzsvēra Kabanova.

Jau ziņots, ka Latvijas Līzinga devēju asociācijas pārkāpums izpaudies kā biedru - tai skaitā Latvijas lielāko līzinga devēju - aizliegta vienošanās par būtiskiem komercdarbības principiem. Tā, piemēram, asociācija vienojās par nosacījumiem attiecībā uz operatīvā līzinga termiņu un pirmās iemaksas apmēru, automašīnas atpirkuma vērtību un pirmpirkuma tiesībām, kā arī nosacījumiem attiecībā uz servisu un tehniskās apkopes veikšanu.

Šajā lietā pirmo reizi Latvijas konkurences tiesību vēsturē izmantots tāds instruments kā izlīgums lietas izpētes gaitā - asociācija vēl pirms izmeklēšanas noslēguma atzina savu vainu pārkāpumā, apņēmās nepieļaut turpmāku kaitējumu konkurencei, kā arī nepārsūdzēt KP lēmumu tiesā.

Izlīgumā rezultātā asociācijai sākotnēji piemēroto naudas sodu 5,3% apmērā no tās iepriekšējā gada neto apgrozījuma jeb 1623 eiro KP samazināja par 10%, nosakot to 1461 eiro apmērā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu