Krievijas dēļ «Coface» pazemina Latvijas novērtējumu (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Starptautiskais kredītrisku apdrošinātājs «Coface» pazeminājis Latvijas biznesa vides novērtējumu.

Latvijas biznesa vides novērtējuma pazeminājumu no B ar pozitīvu tendenci uz B ietekmējusi Latvijas atkarība no Krievijas gāzes piegādēm. «Coface» finanšu analītiķi vērtējuma samazinājumu skaidro ar ģeopolitisko spriedzi Ukrainā, kas varētu ietekmēt uzticību Austrumeiropas tirgus dalībniekiem, kā arī Latvijas izteikto atkarību no Krievijas gāzes.

«Pagaidām uzņēmējdarbības «bremzēšanos» Latvijā reāli neizjūtam, tieši pretēji - vērojama biznesa aktivizēšanās, it īpaši celtniecības un pārtikas nozarē. Situācija Krievijā likusi lielai daļai uzņēmumu nopietnāk izvērtēt biznesa riskus un dubultojusi kompāniju interesi par Krievijas darījumu apdrošināšanu,» paziņojumā medijiem uzsver «Coface Latvija» pārdošanas un mārketinga direktore Sandra Smiltniece.

«Coface» paaugstinājis novērtējumu Rietumeiropas valstīm un tā sauktajiem jaunajiem attīstības tirgiem.

«Coface» analītiķi norāda, ka šā gada pirmais ceturksnis ir apstiprinājis prognozēto globālās ekonomikas izaugsmi. «Coface» prognozētajam 2,6% pieaugumam 2013.gadā šogad sekos ap 3% izaugsme, savukārt 2015.gadā - sasniegs jau 3,3%. Eirozona lēni, bet stabili atgūstas no krīzes. Eirozonas izaugsmes prognoze 2014.gadam ir 1,1%. ASV, neskatoties uz dabas katastrofām gada sākumā, uzrāda dinamisku un līdzsvarotu ekonomikas pieaugumu. ASV izaugsmes prognoze 2014.gadam - 2,7%.

«Coface» analītiķi lēš, ka Vācijai un Austrijai bija nepieciešami pieci gadi, lai atgrieztos pie augstākā riska novērtējuma A1, ierindojoties līdzās ASV, Japānai un Šveicei. Vācija ir apliecinājusi savu «Eiropas dzinēja» lomu, uzrādot ļoti līdzsvarotu izaugsmi. Vācijas tautsaimniecības izaugsmes prognoze 2014.gadam ir 2% pēc 0,5% 2013.gadā. Austrijā uzņēmējdarbības attīstību veicina zemās kredītlikmes un Vācijas, Amerikas un Austrumeiropas atgūšanās.

Apvienotās Karalistes vērtējums paaugstināts uz A2. Pieauguma prognoze 2014.gadam ir 2,7%, izaugsme varētu būt 2% - tikpat dinamiska kā ASV un pārsniegt Vācijas attīstības tempu.

Vēl viens pozitīvs ekonomikas izaugsmes piemērs Eiropā ir Spānija, kas spēcīgi cieta no krīzes. Spānijas B novērtējumam «Coface» piešķīris pozitīvu attīstības tendenci. Spānijas atgūšanās paātrinās ar pieauguma prognozi 2014.gadam 1,2% un 1,7% 2015.gadam.

Ekonomiskās izaugsmes temps saglabāsies augsts jaunattīstības valstīs: 4,4% 2014.gadā un 4,7% 2015.gadā. Neskatoties uz sarežģīto uzņēmējdarbības vidi, īpaši augsts izaugsmes potenciāls ir vairākās Āfrikas un Āzijas valstīs. «Coface» paaugstinājis valstu novērtējumus, Kenijai piešķirot B kategoriju, Nigērijai C un Ruandai C kategoriju. Vēl viena valsts, kas piedzīvo strauju izaugsmi, ir Šrilanka (prognoze 2014.gadam - 7% un 2015.gadam - 6,5%). Šrilanka un Kenija ir vienas no 10 jaunattīstības valstīm, kuras «Coface» ir ierindojis starp daudzsološām strauji augošām ekonomikām.

«Coface» biznesa vides novērtējums izriet no vairākiem faktoriem: valsts politiskā, ekonomiskā un finansiālā stāvokļa, uzņēmumu maksātspējas, biznesa vides attīstības. Novērtējumam ir septiņi līmeņi: A1, A2, A3, A4, B, C un D, katram vērtējumam var papildus tikt pievienota vai noņemta pozitīva attīstības tendence.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu