Ugunsdzēsēji, policisti, robežsargi un cietumu darbinieki uz lielākām algām var cerēt 2016.gadā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Ugunsdzēsējiem, policistiem, robežsargiem un cietumu darbiniekiem atalgojumu plānots palielināt no 2016.gada, pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V), kurš bija šīs jomas ministrs arī pirmajā Laimdotas Straujumas valdībā.

Kozlovska pirmais steidzamais darbs būs budžeta palielināšana iekšlietu struktūrām, jo iekšējā drošība ir viena no jaunās valdības prioritātēm. «Es, protams, apzinos, ka mēs nesaņemsim pilnā apjomā finansējumu, kādu esam vēlējušies. Tāpēc pirmais darbs ir panākt, lai zināma summa nākamajam gadam tiek rezervēta,» piebilda ministrs.

Otrs darbs būs strādāt pie veiksmīgas ES prezidentūras aizvadīšanas. Tas gan nenozīmē, ka novārtā tiks atstātas pārējās lietas, jo ministrs noteikti cīnīšoties par Valsts policijas attīstības koncepcijas īstenošanu, kuru plānots ieviest, sākot ar 2016.gadu. Tāpat Iekšlietu ministrija turpinās darbu pie izglītības procesa sakārtošanas, jo Valsts policijas darbinieku ar katru gadu paliek arvien mazāk.

«Ja plānotie pasākumi tiks īstenoti, es varu apliecināt, ka šīs valdības beigās mēs varēsim runāt par jūtamu kvalitātes uzlabošanos Valsts policijas darbā,» norādīja Kozlovskis.

Atalgojuma palielināšana iekšlietu dienestu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām plānota no 2016.gada 1.janvāra, taču par to vēl būs jālemj valdībā. Atalgojuma palielināšanai būs nepieciešami aptuveni 62 miljoni eiro. Kopumā Valsts policijā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, Valsts robežsardzē un Ieslodzījuma vietu pārvaldē dienē aptuveni 17 000 amatpersonas ar specializētajām dienesta pakāpēm.

Pagaidām nav zināms, par kādu summu palielināsies vidējais atalgojums iepriekšminētajām amatpersonām. «Tas būtu populistiski, ja es sāktu to jau minēt. Varu tikai minēt, ka piemēram, jaunākie kārtībnieki, kas apsargā Saeimas ēku, «uz rokas» saņem aptuveni 300 eiro,» uzsvēra Kozlovskis.

Iespēju, ka netiek palielināts atalgojums, ministrs nepieļauj. «Jautājums ir tikai, par kādu palielinājumu. Ja nebūs naudas vispār, tad tā ir valsts reālā situācija pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos,» piebilda Kozlovskis.

Jau ziņots, ka Laimdotas Straujumas otrā valdībā savā deklarācijā apņemas stiprināt nacionālo drošību, kas ir būtisks valsts stabilitātes, labklājības un attīstības garants.

Straujumas otrā valdība apņemas samazināt korupciju valstī, īstenojot preventīvus pasākumus korupcijas risku mazināšanai un nodrošinot KNAB neatkarīgu, profesionālu un efektīvu darbību.

Valdība sola ieviest uz jauniem kvalitātes kritērijiem balstītu atlīdzības sistēmu amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm, izstrādāt jaunu Nacionālās drošības koncepciju un Nacionālās drošības plānu, ievērojot jaunos ģeopolitiskos apstākļus.

Tāpat valdība apņemas pabeigt Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanu, apkarot organizēto noziedzību, īstenot stingru migrācijas un patvēruma politiku, kā arī paaugstināt robežkontroles sistēmas efektivitāti.

Politiķi sola modernizēt iekšlietu nozares dienestu materiāltehnisko bāzi, īstenot Valsts policijas attīstības koncepciju un pārskatīt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas kārtību atbilstoši Latvijas nacionālās drošības interesēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu