Interese par citu valstu eiro monētām pieaug; latus pamazām aizmirst

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas iedzīvotāju interese, aizvadot pirmo gadu ar Eiropas vienoto valūtu, par citu valstu eiro monētām pieaug un lati tiek pamazām aizmirsti, atzina aptaujāto numismātikas veikalu pārstāvji.

Monētu un dārgmetālu veikala «Euro Gold Latvija» pārstāve Inguna Ķirse aģentūrai BNS pastāstīja, ka pircēju interese par eiro monētām ir palielinājusies. Taču tas notiek pamazām, jo monētas tiek iepazītas un interese gan par to, no kuras valsts monēta ir, gan kādas izskatās citas monētas, veidojas pamazām.

Viņa sacīja, ka līdz ar citu valstu eiro monētu nonākšanu apgrozībā Latvijā, cilvēki sāk iepazīt dažādās monētas, interesējas par to izcelsmes valstīm, informāciju meklējot dažādos katalogos un grāmatās.

Ķirse norādīja, ka gada sākumā cilvēki bija skeptiski pret eiro monētu krāšanu, kas saistīts ar iedzīvotāju nostaļģiju pēc latiem. Tāpat vietējo iedzīvotāju interese par īpašā dizaina viena lata monētām ir sarukusi, un dažreiz cilvēki nezina, ka lati joprojām ir un būs nopērkami.

Pēc veikala «Euro Gold Latvija» pārstāves teiktā, ārvalstnieku vidū interese par Latvijas eiro monētām ir zema, salīdzinot ar vietējo interesi par citu valstu eiro monētām. Salīdzinoši iepriekš par jaunajām lata monētām ārvalstu pircēju interese bija būtiski lielāka.

Savukārt numismātikas salonveikala «Latvian Coins» pārstāvis Aleksandrs Papušins aģentūrai BNS pastāstīja - ja iepriekš iedzīvotāji lielākoties krāja divu eiro monētas, tad šobrīd iedzīvotāji interesējas par visu nominālvērtību monētām un vēlās sakrāt pilnu citu valstu monētu komplektu, tostarp starp pieprasītākajām ir Sanmarino, Vatikāna un Monako monētas, kuras gandrīz nav iespējams iegūt no apgrozībā esošajām monētām. Tāpat cilvēki interesējas par tādu valstu monētām, kā Malta, Kipra, Slovēnija un Slovākija.

Runājot par ārvalstnieku interesi par Latvijas eiro monētām, viņš stāstīja, ka gada sākumā bija vērojama interese par Latvijas eiro sākumkomplektu, tostarp pasūtījumi bija arī no tālām valstīm piemēram, ASV, Kanādas, Austrālijas un Indijas.

Runājot par latiem, veikala pārstāvis atklāja, ka ir palielinājusies ārvalstnieku interese par Latvijas Bankas izlaistajām latu banknotēm, tostarp, piemēram, labi saglabājusies 1992.gada piecu latu banknote var maksāt 50-60 eiro.

Taujāts par īpašā dizaina viena lata monētām, Papušins pastāstīja, ka Latvijas iedzīvotāji no pērnā gada novembra līdz šā gada februārim aktīvi interesējās par tām, taču pēc tam interese saruka un šobrīd lata monētas lielākoties tiek pārdotas. «Ja interese ir, tad pārsvarā no ārzemnieku puses,» klāstīja veikala pārstāvis.

«Latvian Coins» pārstāvis pavēstīja, ka kolekcionāri no ārvalstīm aktīvi interesējas par Latvijas Bankas izlaistajām kolekciju monētām, piemēram, līdz šim pieprasītākā bijusi Ainažu jūrskolas 150 gadu jubilejai veltītā piecu eiro sudraba monēta, savukārt apzeltītā Kurzemes barokam veltītā piecu eiro monēta ir pieprasīta katoļu zemēs, piemēram, Lietuvā un Polijā.

Pēc Papušina teiktā, lielākais pieprasījums pēc monētām no ārvalstīm ir no Vācijas, jo tur ir salīdzinoši daudz kolekcionāru.

Latvija 2014.gada janvārī kļuva par 18. eiro zonas dalībvalsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu