Pieaug nerezidentu noguldījumi Latvijas bankās: puse no visiem noguldījumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Novembrī straujāk augot nerezidentu noguldījumiem Latvijas bankās, nerezidentu depozītu īpatsvars pārsniedzis pusi no kopējā noguldījumu apmēra Latvijas banku sektorā.

Rezidentu noguldījumu apmērs novembra beigās sasniedzis 10,63 miljardus eiro, bet nerezidentu noguldījumu apmērs - 10,73 miljardus eiro, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Pašreiz nerezidentu noguldījumu īpatsvars kopējos noguldījumos ir 50,2%, tieši tikpat ir bijis arī 2013.gada jūlijā, un arī 2013.gada martā šis rādītājs bija ap 50%, aģentūru LETA informēja FKTK sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Avotiņa. Pēdējo 20 gadu statistika liecina, ka vēsturiski vislielākais nerezidentu noguldījumu īpatsvars kopējos noguldījumos Latvijas banku sektorā bijis laikā no 2001. līdz 2005.gadam ar rekordu 2005.gada janvārī - 55,3%. Pēc tam tas pakāpeniski krities.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) publicētie dati rāda, ka šogad trešā ceturkšņa beigās kopējais rezidentu noguldījumu apmērs Latvijas banku sektorā bija 10,56 miljardi eiro, bet nerezidentu noguldījumu apmērs - 10,467 miljardi eiro. Šogad deviņos mēnešos rezidentu noguldījumu apmērs Latvijas bankās auga par 2,7% jeb 278 miljoniem eiro, savukārt nerezidentu noguldījumu apmērs kāpis par 13,5% jeb 1,24 miljardiem eiro. Nerezidentu noguldījumu kāpumu spēcīgi ietekmēja ASV dolāra vērtības kāpums, iepriekš informēja FKTK.

Oktobrī rezidentu noguldījumi auga par 11,2 miljoniem eiro, novembrī - par 62,4 miljoniem eiro. Savukārt nerezidentu noguldījumi oktobrī auga par 8,4 miljoniem eiro, bet novembrī - par 257,7 miljoniem eiro, liecina FKTK dati.

Arī iepriekš nerezidentu noguldījumu apmērs ir pārsniedzis pusi no kopējiem noguldījumiem Latvijas banku sektorā.

Decembra sākumā FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputātiem sacīja, ka vēsturiski augstākais nerezidentu noguldījumu īpatsvars savulaik bijis nedaudz vairāk kā puse no kopējā noguldījumu apmēra. Vairāk nekā 80% no nerezidentu klientiem ir no NVS valstīm, toreiz informēja FKTK vadītājs.

2013.gada martā nerezidentu noguldījumi nedaudz bija pārsnieguši rezidentu noguldījumus, bet toreiz tas nekļuva par lūzuma punktu, šī gada sākumā žurnālistus informēja FKTK Regulējošo prasību un statistikas departamenta direktore, FKTK padomes locekle Ludmila Vojevoda. Pērn pirms eiro ieviešanas kopumā straujāk auga rezidentu noguldījumi. 2013.gadā rezidentu noguldījumi auga par 13,3% jeb 1,2 miljardiem eiro, bet nerezidentu noguldījumi 2013.gadā palielinājās par 546 miljoniem eiro jeb 6,3%. Kopējais noguldījumu apmērs Latvijas banku sektorā 2013.gada beigās sasniedza 19,5 miljardus eiro, no tiem rezidentu noguldījumi bija 10,28 miljoni eiro, bet nerezidentu - 9,23 miljardi eiro.

Latvijas finanšu tirgus uzraugs nerezidentu segmentā strādājošajām bankām ir noteicis augstākas likviditātes un kapitāla prasības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu