Lietuvas Bankas vadītājs: Gatavošanās eiro ieviešanai norisinās saskaņā ar plānu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Gadumijā paredzētā Lietuvas pievienošanās eirozonai norisinās saskaņā ar plānu, pirmdien preses konferencē paziņojis Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētājs Vits Vasiļausks.

Vienlaikus viņš norādījis, ka valūtu nomaiņa ir tehnoloģiski sarežģīts process, tādēļ lietuviešiem šajās dienās derētu «bruņoties ar pacietību» un Jaungada naktij nodrošināties arī ar skaidru naudu, jo iespējami dažādi traucējumi, īpaši ar elektroniskajiem banku norēķiniem, karšu maksājumiem un bankomātiem. Tomēr jācer, ka jau pirmajā stundā pēc pusnakts kartes darbosies normāli.

Pēc Vasiļauska teiktā, pirmējā eiro monētu un banknošu sadale komercbankām faktiski pabeigta. «Esam izplatījuši 99% monētu un aptuveni 90% banknošu. Šobrīd ir svarīgi gādāt, lai sekmīgi norisinātos otrējā sadale tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietām. Šobrīd tām izdalīts aptuveni 18% monētu un 15% banknošu, bet tieši šajās dienās notiek intensīva sadale, un ceram, ka līdz Jaunā gada pirmajai dienai būs izdalīts aptuveni 60% eiro monētu un banknošu,» piebildis Lietuvas Bankas vadītājs.

Par «visnotaļ sekmīgu projektu» Vasiļausks nosaucis Lietuvas eiro monētu komplektu izplatīšanu sabiedrībai - līdz šim pārdoti aptuveni 800 000 komplektu un palikuši vēl 100 000. «Patiesību sakot, komplektu popularitāte pārspēja mūsu cerības. Šoreiz sabiedrība bijusi krietni aktīvāka nekā Latvijā, kur tika pārdots aptuveni 40-60% komplektu,» viņš spriedis.

Lietuvas Banka arī aplēsusi, ka nedēļu pirms valūtas nomaiņas brīža skaidras naudas litu daudzums apgrozījumā, salīdzinot ar gada sākumu, samazinājies par 40% - no aptuveni vienpadsmit miljardiem litu līdz septiņiem miljardiem litu. Pēc Vasiļauska teiktā, prognozes, ka 1.janvārī apgrozījumā būs palikusi aptuveni puse skaidru litu, acīmredzot piepildīsies.

«Galvenais iemesls neapšaubāmi ir skaidras naudas pārvēršana bezskaidrā, ieskaitīšana kontos. To mēs redzam pēc augošā noguldījumu skaita. Otrkārt, daži jau šobrīd maina naudu, neraugoties uz komisijas maksu. Aktīva kampaņa sekmējusi skaidras naudas nomaiņu pret bezskaidru,» norādījis Lietuvas Bankas vadītājs.

Tikmēr laikraksts «Verslo žinios» norāda, ka lietuvieši nav uzklausījuši aicinājumus nesteigties un savus litu uzkrājumus pārvērtuši Eiropas vienotajā valūtā jau pirms pārejas, lai gan šādi darījumi, par ko jāmaksā komisijas nauda, viņiem nav izdevīgi, bet komercbankām nes miljonus.

Jau ziņots, ka no 1. līdz 15.janvārim visās tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās Lietuvā vēl tiks pieņemti liti, bet atlikumu jau izdos eiro izteiksmē. Litus bez maksas līdz februāra beigām varēs apmainīt pret eiro pasta nodaļās, līdz nākamā gada vidum - visās Lietuvas komercbankās, bet dažas komercbanku nodaļas visu apriņķu centros un vēl dažās pilsētās bezmaksas apmaiņu veiks visu 2015.gadu. Lietuvas Banka litus pret eiro savās kasēs Viļņā un Kauņā mainīs bez termiņa ierobežojuma.

Kā liecina dati par komercbanku veiktajiem valūtas maiņas tagadnes darījumiem skaidrā naudā, ko avīzes rīcībā nodevusi Lietuvas Banka, sākot no jūnija, banku klienti eiro par litiem pirkuši vairāk nekā pārdevuši, bet laikā no jūnija līdz novembrim šī starpība sasniegusi jau 400 miljonus litu (116 miljonus eiro).

Lietuvas Bankas valdes loceklis Toms Garbaravičs lēsis, ka no 2014.gada sākuma līdz oktobra beigām Lietuvas mājsaimniecību noguldījumi litos pieauguši par pusmiljardu litu un arī noguldījumi eiro - par tikpat.

Lietuvas Banka pagaidām nav sniegusi ziņas par to, kādu summu iedzīvotāji pārmaksājuši, mainot litus pret eiro jau pirms pārejas. «Banku noteiktā komisijas maksa krietni atšķiras, turklāt, lai dotu šādu vērtējumu, būtu jāparaugās arī uz banku tirgus daļām, (..) un vēl jau nav arī decembra datu,» skaidrojis Garbaravičs.

Tomēr jau tagad skaidrs, ka šīs summas var sniegties miljonos. Pati Lietuvas Banka iepriekš tika lēsusi, ka sakarā ar eiro ieviešanu tikai 2015.gadā vien Lietuvā darbojošās bankas negūs ieņēmumus aptuveni 188 miljonu litu (54,5 miljonu eiro) vērtībā, ko citādi tām nestu litu apmaiņa pret eiro.

Aprēķināts, ka banku klientu izdevumi par litu un eiro apmaiņu gadā līdzinās vidēji 0,14% iekšzemes kopprodukta.

Bankas, mainot valūtu skaidrā naudā, gūst ieņēmumus no diviem avotiem - pirkšanas un pārdošanas cenas starpības un komisijas maksas, kas parasti sniedzas līdz trim litiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu