ASV atsāks liellopa gaļas importu no Īrijas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) pirmdien paziņoja, ka ASV atsāks liellopa gaļas importu no Īrijas, kas ir «apsveicams pirmais solis», lai atceltu aizliegumu ES liellopa gaļas eksportam, kas noteikts 1998.gadā saistībā ar govju trakumsērgas uzliesmojumu.

Liellopa gaļas tirdzniecības ierobežojumi starp ASV un ES tiek mīkstināti laikā, kad abas puses mēģina vienoties par plašo brīvās tirdzniecības līgumu, kas ļautu izveidot pasaulē lielāko tirgu ar vienu miljardu patērētāju.

ES aicināja ASV rīkoties «steidzami, lai atļauju [Īrijai] paplašinātu uz pārējo Eiropas Savienību», liecina ES veselības komisāra Vīteņa Andrjukaiša, tirdzniecības komisāres Sesīlijas Malmstrēmas un lauksaimniecības komisāra Fila Hogana kopīgajā paziņojumā.

ASV Lauksaimniecības ministrija paziņoja, ka «ASV pakāpeniski atkal atvērs savu tirgu liellopas gaļas eksportam no Eiropas Savienības, sākot ar Īrijas Republiku», norādīja komisāri.

«Tirgus atkalatvēršana ir apsveicams pirmais solis, lai atceltu nesamērīgo un netaisnīgo ASV aizliegumu, kas sekoja [govju transmisīvās sūkļveida encefalopātijas jeb govju trakumsērgas] BSE krīzei pagājušā gadsimta 90.gados, un lai atjaunotu normālus tirdzniecības apstākļus,» teikts paziņojumā.

Govju trakumsērga cilvēkiem izraisa smadzenes bojājošus traucējumus. Slimība pagājušā gadsimta 80.gadu beigās un 90.gados vissmagāk skāra Lielbritāniju.

«Pašlaik ir vēlams, ka ASV rīkojas steidzami, lai atļauju paplašinātu uz pārējo Eiropas Savienību un lai padarītu savus importa noteikumus pilnībā atbilstošus starptautiskajiem standartiem,» lasāms ES komisāru kopīgajā paziņojumā.

Eiropas Komisija 2013.gada novembrī paziņoja, ka ASV atcels liellopa gaļas importa no bloka aizlieguma, lai gan tas prasīs vairākus mēnešus.

Īrija kopā ar Nīderlandi un Lielbritāniju veidoja 77% no ES liellopa gaļas eksporta uz ASV pirms aizlieguma ieviešanas 1998.gadā.

Liellopa gaļas un citas lauksaimniecības produkcijas pārdošana ir ES un ASV sarunu par brīvās tirdzniecības līgumu centrā.

ES puse ir paudusi bažas par to, vai līgums neliks atļaut reģionā ievest no ASV liellopa gaļu, kas apstrādāta ar hormoniem un kuras imports pašlaik ir aizliegts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu