Obama uzrunā par stāvokli valstī pasludina finanšu krīzes beigas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Baraks Obama otrdien Kongresā ikgadējā uzrunā par stāvokli valstī pasludināja finanšu krīzes beigas un solīja īstenot ekonomisko politiku, no kuras ieguvēji būtu visi amerikāņi. «Daudziem tie ir bijuši un ir grūti laiki, bet šovakar mēs pāršķiram lappusi. Krīzes ēna ir garām, un savienības stāvoklis ir spēcīgs,» sacīja Obama.

«Vidusšķiras ekonomika darbojas. Iespēju paplašināšana darbojas. Un šī politika turpinās darboties, kamēr vien politika nestāsies ceļā,» viņš norādīja.

Prezidents arī uzsvēra, ka Kongresam ir jāpieņem likums, ar kuru sievietēm par vienādu darbu tiktu nodrošināts tāds pats atalgojums kā vīriešiem.

«Ir 2015.gads. Ir laiks,» viņš sacīja.

Obama: ASV atbalsta terorisma upurus visā pasaulē un nosoda antisemītismu (2)

ASV prezidents Baraks Obama otrdien teica runu par valsts stāvokli, kurā uzsvēra, ka ASV atbalsta terorisma upurus visā pasaulē, un nosodīja antisemītisma pastiprināšanos.

Foto: LETA/AFP

«Mēs esam vienoti ar cilvēkiem visā pasaulē, kuriem ir uzbrukuši teroristi - no skolas Pakistānā līdz Parīzes ielām,» sacīja Obama divas nedēļas pēc islāmistu teroraktiem Francijas galvaspilsētā Parīzē, kuros tika nogalināti 17 cilvēki.

«Mēs turpināsim vajāt teroristus un sagraut viņu tīklus,» solīja Obama, aicinot ASV kongresmeņus piešķirt viņam papildu militārās pilnvaras džihādistu grupējuma «Islāma valsts» vajāšanai.

Viņš uzsvēra, ka

ASV «rezervē tiesības vienpusēji rīkoties .. lai iznīcinātu teroristus,

kuri tieši apdraud mūs un mūsu sabiedrotos».

Prezidents nosodīja «nožēlojamo antisemītismu», kas atkal pastiprinājies pasaulē, bet arī uzsvēra, ka «mēs turpinām noraidīt aizskarošus stereotipus par musulmaņiem, kuru vairākums tāpat kā mēs ir uzticīgi mieram».

Obama solīja aizstāvēt un respektēt cilvēka cieņu un piebilda, ka «tāpēc mēs aizstāvam runas brīvību, atbalstām politieslodzītos un nosodām sieviešu, reliģisko minoritāšu, lezbiešu, geju, biseksuāļu vai transseksuāļu vajāšanu».

Foto: Reuters/Scanpix

Pievēršoties ASV ekonomikai, Obama sacīja, ka

ir jāveicina vidusšķirai labvēlīga ekonomika, kas palielinātu ienākumus

un dotu iespējas visiem, nevis tikai dažiem.

Runājot par ārpolitiku, Obama aicināja nepieņemt jaunas sankcijas pret Irānu. «Jaunu sankciju pieņemšana šajā [ASV] Kongresā šajā laika momentā būtu tikai garantija tam, ka diplomātija cietusi sakāvi, atsvešinot Ameriku no sabiedrotajiem un nodrošinot to, ka Irāna atkal atsāks savu kodolprogrammu,» sacīja Obama.

Prezidents arī atzina, ka ASV politikas maiņa attiecībā pret Kubu, atceļot sankcijas pret tās komunistu režīmu, dod iespēju «izbeigt neuzticēšanās mantojumu mūsu (rietumu) puslodē, [..] atbalsta demokrātiskās vērtības un sniedz draudzīgu roku kubiešu tautai».

Runājot par cīņu pret «Islāma valsts» kaujiniekiem,

Obama atzina, ka šī cīņa «prasīs laiku» un «koncentrēšanos»,

bet ASV tajā «gūs panākumus».

Obama arī izteicās par Krievijas agresiju Ukrainā un sankcijām, kuras ASV un Eiropas Savienība tāpēc noteikušas pret Krieviju.

«Mēs atbalstām principu, ka lielākas valstis nevar terorizēt mazākās, pretojoties Krievijas agresijai, atbalstot Ukrainas demokrātiju un iedrošinot mūsu sabiedrotos NATO,» sacīja Obama.

Obama arī apstiprināja, ka viņš izpildīs savu solījumu slēgt cietumu Gvantanamo līča bāzē Kubas teritorijā, kur ieslodzīti terorismā aizdomās turētie. «Nav jēgas tērēt trīs miljonus dolāru uz vienu ieslodzīto, lai turpinātu uzturēt cietumu, kuru pasaule nosoda un teroristi izmanto [jaunu kaujinieku] vervēšanai,» sacīja Obama.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu