Pērn Latvijā atklāts ap 1400 viltotu naudas zīmju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pērn kopumā Latvijā reģistrētas apmēram 1400 viltotas naudas zīmes, tostarp apmēram tūkstotis banknošu un 400 monētas, informēja Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Andris Tauriņš.

«Ir noslēdzies pirmais gads ar jauno naudu – eiro – Latvijā. Pateicoties savlaicīgiem sagatavošanās darbiem, plašiem iedzīvotāju un uzņēmēju informēšanas pasākumiem un cilvēku modrībai, situācija ar viltotu naudu 2014.gadā nav pasliktinājusies, tieši pretēji, viltojumu skaits ir būtiski samazinājies. Latvijas iedzīvotāji gada laikā ar eiro ir starp nācijām, kas vislabāk pārzina eiro drošības pazīmes un arī visvairāk uzticas eiro drošībai,» norādīja Tauriņš.

Pērn viltota nauda atklāta būtiski mazāk nekā iepriekšējos gados

(kopš 2010.gada starp 15 un 40 tūkstošiem viltotu lata naudas zīmju gadā), turklāt arī eiro zonas līmenī kopā ar Igauniju un Somiju esam starp valstīm, kur situācija naudas drošības jomā ir vislabākā," atzīmēja Latvijas Bankas pārstāvis.

Viņš, atsaucoties uz Eiropas Centrālās Bankas (ECB) pārskatu, norādīja, ka arī eiro zonā kopumā viltojumu skaits pret banknošu daudzumu apgrozībā ir neliels - 2014.gada otrajā pusgadā 507 tūkstoši viltojumu pret 16 miljardiem īstu banknošu (0,003%). Lai arī atklāto viltoto banknošu skaits eiro zonā kopumā otrajā pusgadā ir pieaudzis (pirmajā pusgadā konstatēts 331 tūkstotis viltojumu), vidējā viltojuma vērtība, mainoties viltojumu nominālu struktūrai, ir samazinājusies un līdz ar to arī kopējie ekonomikai nodarītie zaudējumi nav pieauguši, Tauriņš.

«Atšķirībā no lata, kad vairāk atklāja viltotu monētu (banknošu proporcija skaita ziņā bija ap 3%), eiro vairāk vilto banknotes -

arī Latvijā līdz šim atklāto viltojumu proporcijā ap 70% ir banknošu viltojumi.

Viltojumu kvalitāte (it īpaši monētām) pārsvarā ir zema, un pietiek cilvēkam aptaustīt, apskatīt un pagrozīt banknoti vai aplūkot rūpīgāk monētu, lai atpazītu viltotu naudas zīmi,» norādīja centrālās bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs.

Viņš uzsvēra, ka gan monētas, gan banknotes ir labi aizsargātas pret viltošanu, taču arī noziedznieki nesnauž. «Tāpēc Eirosistēma, lai ietu soli pa priekšu viltotājiem, maina banknošu dizainu un iestrādā tajās jaunas drošības pazīmes, pakāpeniski ieviešot otrās jeb Eiropas sērijas banknotes,» piebilda Tauriņš, informējot, ka šogad rudenī gaidāma jaunā 20 eiro banknote.

Latvija par eiro zonas dalībvalsti kļuva 2014.gada 1.janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu