Latvijā «noslēdz caurules» sašķidrinātajai gāzei

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Kopš Klaipēdā uzcelts sašķidrinātās gāzes terminālis tehniski gāzi no Lietuvas var piegādāt arī Latvijai. Taču kompānija «Latvijas gāze» (LG) izstrādājusi noteikumus, kas ļauj to darīt ierobežotā apjomā un lietotājiem Latvijā vispār aizliedz šo gāzi izmantot, šovakar ziņo LTV raidījums «de facto».

Vadu caurlaidība pagaidām neļauj gāzi Latvijai piegādāt lielos apjomos. Arī cena, ierēķinot ceļa izdevumus, nav tik pievilcīga. Tomēr tirgū ir interese. Pirms gada Klaipēdas termināļa operators vienojās ar LG par gāzes glabāšanu Inčukalna pazemes krātuvē. Šogad noslēdza līgumu par gāzes tranzītu pircējiem Igaunijā.

Lai izmantotu Latvijas cauruļvadus, pašlaik interesentiem jāpanāk vienošanās ar LG. Likums liek kompānijai izstrādāt noteikumus, lai nosacījumi cauruļvadu izmantošanai visiem būtu saprotami un vienādi. LG tos septembrī iesniedza regulatoram, bet tie aizvien nav apstiprināti.

«Regulators vairākkārt lūdza veikt noteikumos labojumos. Ne visi priekšlikumi tika ņemti vērā,» saka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes loceklis Rolands Irklis.

Regulators nolēma beigt sarunas ar LG un izlikt noteikumus apspriešanai.

Publiskā apspriešana beidzās šonedēļ un regulators saņēma pretenzijas no visām trim Baltijas valstīm. No kaimiņvalstīm izskan pārmetumi, ka LG organizēs piekļūšanu cauruļvadiem un Inčukalna krātuvei pēc atlikuma principa, dodot priekšroku vietējiem izmantotājiem – faktiski sev.

Lietuvas enerģētikas ministrija pauda bažas, ka «šādi noteikumi būs diskriminējoši pret lietotājiem un tirgotājiem ne no Latvijas.» Igaunijas gāzes pārvades operators uzskata, ka «pret visiem gāzes tirgus dalībniekiem – ieskaitot «Latvijas gāzi» - būtu jāattiecas vienlīdzīgi.»

Taču kaimiņi nav vienīgie. «Latvenergo» izskata iespēju pirkt gāzi Klaipēdā, taču LG noteikumi neļauj to nogādāt līdz termoelektrocentrālēm Rīgā. «Latvenergo» brīdina, ka šie ierobežojumi var valsti novest līdz pārkāpuma procedūrai par Eiropas Savienības direktīvas neieviešanu.

«Mēs esam aizkavējušies ar šo procesu un atklāti kavējam Baltijas gāzes tirgus atvēršanu,» par LG noteikumiem izsakās enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš.

LG aizstāvas, sakot, ka tai ir jāpilda jau noslēgtie līgumi. Inčukalnā tā glabā no «Gazprom» pirkto gāzi klientiem Latvijā, Krievijā, Igaunijā un Lietuvā. Klaipēdas termināļa vajadzībām LG spējusi atvēlēt aptuveni 5% no krātuves tilpuma.

Savukārt lietotājiem Latvijā pirkt gāzi Lietuvā LG neļauj, jo uzstāj uz savu ekskluzivitāti būt vienīgajam gāzes tirgotājam Latvijā līdz 2017.gada pavasarim. .

Regulatorā domstarpības pagaidām nekomentē, bet saka, ka noteikumi jāpieņem līdz aprīlim, kad sāksies gāzes iesūknēšana Inčukalna krātuvē nākamai apkures sezonai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu