«Lursoft»: pērn 57% maksātnespēju bija fizisko personu procesi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Pērn vairāk nekā 57% no visām pasludinātajām maksātnespējām veidoja fizisko personu procesi, liecina informācijas tehnoloģiju (IT) izstrādes un informācijas pakalpojumu sniedzēja «Lursoft IT» («Lursoft») veiktais pētījums.

Tajā secināts, ka pēdējos gados fizisko personu maksātnespējas procesu skaits ik gadu veido vairāk nekā pusi no kopējā pasludināto procesu skaita, un, piemēram, 2013.gadā to īpatsvars veidojis vairāk nekā 65%.

«Lursoft» valdes locekle Daiga Kiopa norādīja, ka ievērojama daļa no visām fiziskajām personām, kurām reģistrēts maksātnespējas process, iepriekš bijušas saistītas ar uzņēmējdarbību kā uzņēmumu amatpersonas vai dalībnieki. «Turklāt interesants fakts, ka visbiežāk starp visiem uzņēmējiem, kuriem reģistrēts maksātnespējas process, gandrīz puse iepriekš darbojušies tirdzniecības jomā,» atzīmēja Kiopa.

Pētījuma dati liecina, ka pēdējo triju gadu laikā fiziskām personām ierosināto procesu skaits ik gadu pārsniedz vienu tūkstoti procesu, augstāko punktu sasniedzot 2013.gadā, kad tika ierosināta 1571 maksātnespēja. Savukārt kopumā kopš 2008.gada fiziskām personām pasludināti 5733 maksātnespējas procesi, no kuriem piektā daļa šobrīd jau izbeigti.

Atbilstoši «Lursoft» aprēķiniem no visām maksātnespējām 53% pasludinātas vīriešiem. Savukārt vidējais maksātnespējīgo personu vecums pieaug. Piemēram, fiziskās personas, kurām maksātnespēja pasludināta 2010.gadā, procesa pasludināšanas brīdī bijušas 39,4 gadus vecas, 2012.gadā vidējais rādītājs palielinājies līdz 40,6 gadiem, savukārt pērn sasniedzis 41,7 gadu slieksni.

Tāpat «Lursoft» pētījumā secināts, ka Rīga izvirzījusies priekšā pārējām pilsētām un novadiem pasludināto fizisko personu maksātnespējas procesu skaita ziņā un apkopotie dati rāda, ka Rīgā maksātnespēja pērn pasludināta kopumā 528 fiziskām personām, savukārt tuvākās sekotājas ar 56 procesiem ir Jelgava, bet 45 procesiem – Liepāja. Kopumā Latvijas lielākajās pilsētās pērn pasludināti 710 fizisko personu maksātnespējas procesi, kas veido 55% no kopējā procesu skaita, savukārt ārpus lielajām pilsētām maksātnespēja visbiežāk pasludināta Ogres (32 procesi), Ķekavas (29 procesi) un Siguldas (25 procesi) novados.

Vienlaikus pētījuma dati parāda - lai gan pēdējos gados vērojams liels skaits maksātnespējīgo fizisko personu, kurām pirms procesa pasludināšanas piederējušas uzņēmumu kapitāldaļas, maksātnespējīgo uzņēmumu īpašnieku īpatsvars kopējo procesu skaitā ir samazinājies. Piemēram, 2014.gadā no visām fiziskajām personām, kurām pasludināts maksātnespējas process, iepriekš vai procesa ierosināšanas brīdī uzņēmumu kapitāldaļas piederējušas 256 personām, kas veido nepilnus 20% no kopējā procesu skaita, kamēr 2010.gadā no visiem fizisko personu maksātnespējas pasludināšanas gadījumiem vairāk nekā 56% gadījumu maksātnespēja pasludināta ar uzņēmējdarbību saistītām personām.

Pēc «Lursoft» pētījumā vēstītā, visbiežāk maksātnespēja pasludināta uzņēmumu īpašniekiem, kuru firmu darbība bijusi saistīta ar nekustamo īpašumu, tirdzniecības vai būvniecības nozarēm.

«Lursoft» ir Latvijas IT uzņēmums, kas darbojas IT jomā kopš 1992.gada. Kompānija ir Uzņēmumu reģistra (UR) sistēmas uzturētāja un tā ir noslēgusi līgumu par UR informācijas atkalizmantošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu