Laulības līguma slēgšana īsi pirms maksātnespējas nav bieža prakse

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Laulības līguma slēgšana īsi pirms maksātnespējas nav bieža prakse, izpētījusi SIA «Lursoft». «Lursoft» pētījums atklāj, ka 2014.gadā maksātnespēja pasludināta 148 fiziskajām personām, kurām bijis noslēgts laulāto mantisko attiecību līgums, kas veido nedaudz vairāk kā 11% no kopējā pērn pasludināto procesu skaita.

Lai arī maksātnespēju skaits pēdējo trīs gadu laikā stabili turējies virs 1000 pasludinātiem procesiem, un līdz ar to arī bijis lielāks skaits maksātnespējīgo fizisko personu, kurām bijis iepriekš noslēgts laulības līgums, to īpatsvaram kopš 2011.gada bijusi tendence sarukt. Tā, piemēram, 2010.gadā teju trešajai daļai no visām personām, kurām pasludināta maksātnespēja, bijis noslēgts laulības līgums, bet jau nākamajā gadā to īpatsvars sarucis līdz 14% un turpinājis samazināties arī turpmākajos gados.

Tiesa, ik gadu tiek reģistrētas vairākas personas, kuras laulības līgumu noslēdz vien neilgu laika periodu pirms maksātnespējas pasludināšanas. Pēc «Lursoft» rīcībā esošajiem datiem, 2010.gadā trīs mēnešus pirms maksātnespējas pasludināšanas laulības līgumus noslēgušas četras personas, kas veido nedaudz vairāk kā 6% no visām attiecīgajā gadā pasludinātajām maksātnespējīgajām fiziskajām personām, kurām noslēgts laulāto mantisko attiecību līgums.

Straujākais reģistrēto laulības līgumu, kas noslēgti neilgi pirms maksātnespējas pasludināšanas, skaita pieaugums bijis vērojams 2012.gadā, kad fizisko personu maksātnespēju skaits pirmo reizi pārsniedza 1000 procesu atzīmi, tiesa gan, turpmākajos gados tas vairs nav uzrādījis tik strauju pieaugošu tendenci, kas liecina par to, ka laulības līguma noslēgšana īsi pirms personas maksātnespējas pasludināšanas nav vispārpieņemta prakse.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu