Valsts kontrole pieļauj iespēju veikt pilnu revīziju «Rīgas satiksmē»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Valsts kontrole (VK) pieļauj iespēju veikt pilnu revīziju Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmumā «Rīgas satiksme», trešdien intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Vienlaikus viņa arī atzīmēja, ka Latvijā likumos ir nepieciešams konkretizēt sabiedriskā transporta pasažieru plūsmas, kas tiek ņemtas vērā, nosakot pārvadājumu tarifus, prognozēšanas metodiku.

Krūmiņa informēja, ka VK ir saņēmusi no «Rīgas satiksmes» informāciju par to, kā ieviesti VK operatīvajā revīzijā konstatētie trūkumi, taču, lai VK sniegtu pilnvērtīgu viedokli par to, kas reāli ir izdarīts un vai visi normatīvie akti reāli arī tiek ievēroti,

visticamāk, būs nepieciešams domāt par pilna apmēra revīziju «Rīgas satiksmē».

«Acīmredzot, ir nepieciešams domāt par pilna apmēra revīziju «Rīgas satiksmē». Tā nebūtu vairs operatīvā revīzija, kas spēj pārbaudīt tikai atsevišķus ierobežota apmēra jautājumus. Tas noteikti ir jautājums, par ko mēs domāsim un lemsim,» viņa teica.

Valsts kontroliere arī atzīmēja, ka

viena no būtiskākajām problēmām «Rīgas satiksmē» bija pasažieru skaita prognozēšana.

«Kā mēs zinām, tarifs tiešā veidā ir atkarīgs no diviem lielumiem - pasažieru prognozes un izdevumiem. Ja būtiski nemainās apstākļi, piemēram, ja netiek mainīts tarifs u.tml., iespējams, šī pasažieru skaita prognozēšana var lielā mērā balstīties uz iepriekšējo gadu datiem, bet tajos momentos, kad tiek izdarītas ievērojamas izmaiņas, tad ar šo pasažieru prognozi ir iespējams diezgan manipulēt,» pauda Krūmiņa.

Viņa informēja, ka VK aicinājusi Latvijas Universitātes profesoru izvērtēt «Rīgas satiksmes» iesniegto pasažieru skaita prognozēšanas metodiku. «VK, protams, nav speciālistu prognozēšanas jautājumos saistībā ar transportu. Mēs sadarbības līguma ietvaros aicinājām Latvijas Universitātes profesoru izvērtēt «Rīgas satiksmes» iesniegto pasažieru skaita prognozēšanas metodiku. Mēs arī saņēmām viņa viedokli, kur bija norādīts uz vairākām nepilnībām, ko viņš saskatīja šajā metodoloģijā,» teica Krūmiņa.

Pēc viņas sacītā, Latvijas Universitātes profesora atzinumu VK ir nosūtījusi Satiksmes ministrijai, lai tā izvērtētu un, iespējams, daļu no prognozēšanas pamatprincipiem iestrādātu normatīvajos aktos, taču ministrijas atbilde bijusi ļoti formāla, ne norādot, kas būtu uzlabojams metodikā, ne arī paužot argumentus pret piedāvāto variantu. «Man jāsaka diezgan skumīga vēsts, jo mēs saņēmām absolūti formālu atbildi no Satiksmes ministrijas,» teica Krūmiņa.

Jau ziņots, ka VK bija saņēmusi vairākas sūdzības saistībā ar «Rīgas satiksmes» darbību, tostarp biļešu cenu noteikšanu, un iestāde pagājušā gada sākumā uzņēmumā sāka operatīvo revīziju. Pēc tās VK sniedza «Rīgas satiksmei» 14 ieteikumus, kuru ieviešanas termiņš bija noteikts šā gada 2.janvāris, izņemot ieteikumu par atalgojuma sistēmas uzlabošanu vadošajiem darbiniekiem un administrācijas speciālistiem, kura termiņš ir 30.decembris.

««Rīgas satiksmē» veiktās sabiedriskā transporta pasažieru skaita prognozes ir apšaubāmas, pasažieru uzskaite ir nepilnīga, uz sabiedriskā transporta izdevumiem attiecināti arī tēriņi, kam nav saistības ar šo jomu un kas ir nelietderīgi, pat izšķērdīgi,» iepriekš informēja VK pārstāvji.

Tāpat vēstīts, ka Rīgas dome 16.janvārī nolēma no februāra palielināt biļešu cenas «Rīgas satiksmes» reisos līdz 1,15 eiro iepriekšējo 60 centu vietā.

«Rīgas satiksme» nodrošina Rīgā pasažieru pārvadājumus ar autobusiem, tramvajiem un trolejbusiem. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Rīgas dome.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu