Jaunieši aizņemas 8 vietās, lai aizlāpītu vecos parādus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Diemžēl pēdējā laikā aizvien vairāk jauniešu netiek galā ar savulaik pārāk daudz paņemtajiem ātrajiem kredītiem. Latvijas Kredītņēmēju asociācijas vadītājs Jānis Āboliņš portālam TVNET saka, ka daļa kredītņēmēju ar jauniem aizdevumiem cenšas aizlāpīt jau iepriekš ņemtos kredītus.

Āboliņa vadītā asociācija pilnībā atbalsta priekšlikumus ātro kredītu ierobežošanai.

«Joprojām uzskatām, ka tās ir tikai sekas banku piekoptai politikai. Ierobežota pieejamība banku kredītiem (tai skaitā patēriņa kredītiem, overdraftiem), kā arī filiāļu slēgšana rajonos noveda pie iespējas strauji izplesties ātrajiem kredītiem ar augstiem procentiem,» viņš pauda.

Āboliņš arī norādīja, ka pieprasījums pēc ātras naudas kopš krīzes laikiem nav īpaši mainījies.

Pēc Latvijas Bankas kredītreģistra datiem komercbanku izsniegto patēriņa un kredītkaršu kredītu apjoms no 31.12.2012. līdz 31.12.2014. ir samazinājies attiecīgi par 150 milj. un 60 milj., kopā 210 milj. eiro.

Savukārt izsniegto ātro kredītu apjoms 2013. gadā bija 163 miljoni eiro.

«Tas nozīmē - par kādu summu bankas samazina savu portfeli, par tādu summu nebanku sektors to palielina.»

Cenšas aizlāpīt iepriekšējos aizdevumus

«Runājot par mūsu pieredzi ar ātro kredītu klientiem, jāsecina, ka lielākoties viņi ar šiem kredītiem cenšas aizlāpīt jau iepriekš ņemtos aizdevumus, tai skaitā arī hipotekāros.

Diemžēl pēdējā laikā aizvien vairāk pie mums vēršas jaunieši, kas netiek galā ar savulaik pārāk daudz paņemtajiem tikai ātrajiem kredītiem,» viņš teica.

Jauniešiem pārsvarā vecums ir no 21 līdz 25 gadiem. Runa ir par dažādiem Latvijas reģioniem, bet vairums šādu situāciju notiek Rīgā.

Parāda summas ir dažādas: no 200 līdz 3000 eiro.

Arī parādu skaits ir dažāds. Ir cilvēki, kas palikuši parādā 2-3 kompānijām, bet ir arī tādi ļaudis, kas nespēj norēķināties ar pat astoņām firmām.

Aizdevumu ņemšanas mērķi cilvēkiem bijuši ļoti dažādi. Tie ir gan vēlme nomaksāt iepriekšējos parādus, gan dažādas tehnikas iegāde, gan vienkārši tēriņiem.

Jautāts, vai tie bijuši pārdomāti vai spontāni lēmumi, Āboliņš sacīja, ka lielākoties tie tomēr ir spontāni lēmumi, jo pie naudas tikt bija ļoti viegli.

Būs stingrāks regulējums

TVNET jau ziņoja, ka Saeimas deputāti tomēr atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz stingrāku regulējumu ātro kredītu izsniegšanai, tostarp aizliedzot tos piešķirt naktīs.

Vairāki sportisti iebilda pret šiem grozījumiem.

Piemēram, satraukušies par savu maciņu, skeletonisti Martins un Tomass Dukuri nesen nosūtīja vēstuli Saeimas deputātiem, lūdzot nepieļaut ātro kredītu devēja un sava sponsora «4finance» «paralīzi».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu