Ātros kredītus arī turpmāk izsniegs personām jaunākām par 21 gadu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeimas deputāti ceturtdien, lemjot par grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz stingrāku regulējumu ātro kredītu izsniegšanai, noraidīja priekšlikumu ātros kredītus liegt izsniegt personām, kas jaunākas par 21 gadu.

Šādu priekšlikumu likuma grozījumiem uz otro lasījumu bija iesniedzis deputāts Imants Parādnieks. Viņš skaidroja, ka šobrīd likums liedz ātros kredītus izsniegt personām, kas nav pilngadīgas, taču, viņaprāt, šo slieksni būtu jāpaaugstina līdz 21 gadam. Parādnieks piebilda, ka arī ātro kredītu nozares pārstāvji informējuši, ka neizsniedz kredītus personām, kas jaunākas par 20 gadiem.

Deputāti gan šo priekšlikumu noraidīja.

Jau vēstīts, ka Saeima sēdē ceturtdien otrajā lasījumā lemj pa grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz stingrāku regulējumu ātro kredītu izsniegšanai, tostarp aizliedzot tos piešķirt naktīs.

Likumā paredzēts noteikt, ka patērētāju kreditēšanas līguma izmaksām ir jābūt samērīgām un kredīta kopējās izmaksas patērētājam nevar pārsniegt 0,25% dienā no aizdevuma summas un maksimālais kredīta izmaksu apmērs nevarēs pārsniegt 100% no aizdevuma summas - tas attieksies uz pilnīgi visām izmaksām, kas saistītas ar kredītu, kā arī nokavējuma procenti nevar pārsniegt 0,35% dienā no aizdevuma summas. Šāds nosacījums samazinātu parādnieku skaitu, nodrošinātu kredīta kopējo izmaksu prognozējamību un veicinātu patērētāja maksātspējas izvērtēšanu.

Lai grozījumi stāstos spēkā, tie jāapstiprina Saeimā trijos lasījumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu