Pēc asām debatēm Saeima uztic ātro kredītu uzraudzību FKTK

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Saeimas deputāti ceturtdien pēc asām debatēm tomēr atbalstīja priekšlikumu ātro kredītu uzraudzību uzticēt Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK), aģentūra BNS uzzināja Saeimas sēdē.

Lai arī par grozījumiem atbildīgā Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šo priekšlikumu noraidīja, deputāti parlamenta sēdē pēc garām debatēm lēma par labu priekšlikumam Patērētāju tiesību aizsardzības likumā iekļaut normu, ka patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēju uzraudzību un kontroli īsteno FKTK.

Priekšlikumu atbalstīja 50 deputāti, lielākoties Zaļo un zemnieku savienības un opozīcijas partiju pārstāvji, pret priekšlikumu balsoja 23 deputāti, bet atturējās - astoņi tautas kalpi.

Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis skaidroja, ka ātro kredītu nozares uzraudzību nav iespējams nodot FKTK, jo šīs iestādes galvenais pienākums ir rūpēties par noguldītāju naudas drošību un komercbanku likviditāti. Viņš gan piekrita, ka pašreizējās iestādes, kas uzrauga ātros kredītus - Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) - kapacitāti ir nepieciešams stiprināt, tostarp, iespējams, būtu piemērojams tāds pats finansēšanas modelis kā FKTK - tās budžetu veidotu uzraugāmo objektu iemaksas.

«Ja ātrais kredītdevējs gatavojas bankrotēt - saulainu taciņu! Tur nav nekādas noguldītāju naudas, kas būtu jāaizsargā. Tas absolūti nav FKTK uzdevums,» uzsvēra Šadurskis.

Savukārt ZZS deputāts Kārlis Seržants oponēja Šadurskim, norādot, ka ātro kreditu devēju bankrota gadījumā parādi tiks nodoti parādu piedzinējiem, kas, salīdzinot ar ātro kredītu devējiem, ir vēl «lielāki monstri».

FKTK Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Avotiņa aģentūrai BNS norādīja, ka, ņemot vērā iepriekšējo Saeimas atbildīgās komisijas lēmumu atstāt spēkā līdzšinējo nebanku kreditētāju uzraudzības modeli, deputātu lēmums komisijai ir jaunums.

FKTK plašāku viedokli sniegs pēc iepazīšanās ar jaunajiem priekšlikumiem, piebilda Avotiņa.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz stingrāku regulējumu ātro kredītu izsniegšanai, tostarp aizliedzot tos piešķirt naktīs. Par grozījumiem balsoja 86 deputāti, bet pret nebija neviens deputāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu