Deputāta Zaķa priekšlikums paredz vēl dārgākus ātros kredītus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kuru Saeimā šobrīd skata ar mērķi ierobežot ātro kredītu procentu likmes, lai aizņēmējus neiedzītu parādu jūgā, deputāts Dzintars Zaķis iesniedzis priekšlikumu, kura rezultāts izrādās pretējs. Aizņēmums, kas ilgāks par nedēļu-pusotru, saskaņā ar viņa piedāvāto, izmaksātu vēl dārgāk nekā šobrīd. Jau trešdien parlamenta Tautsaimniecības komisijā likumprojektu paredzēts skatīt trešajā, proti, pēdējā lasījumā.

Otrajā lasījumā atbalstītās izmaiņas nebanku kredītdevēju ierobežošanai paredz, ka kredīta kopējās izmaksas patērētājam nedrīkstēs pārsniegt 0,25 procentus dienā no kredīta pamatsummas. Deputāts Zaķis likumprojekta trešajā lasījumā tā vietā piedāvā noteikt procentu trepi - pirmajās septiņās dienās procenti nedrīkstētu pārsniegt 0,75%, no astotās līdz 14 dienai - 0,5%, bet 0,25% likmes griestus piemērotu tikai no 15 aizņēmuma dienas, vēstī Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma».

Rīgas Ekonomikas augstskolas un Re:Baltica aprēķini liecina, ka tādējādi

garāku termiņu gadījumā kredītu izmaksu griesti pārsniegtu ne tikai Saeimā jau atbalstīto robežu, bet pat šobrīd tirgū piedāvāto.

20150519_155442_5718.jpg

Zilā līkne parāda, kā pieaug kredīta izmaksas 30 dienās, ja piemēro Saeimas iecerētos ierobežojumus. Zaķa piedāvājuma izmaksas raksturo zaļā līkne. Pārējās parāda nebanku kreditētāju pašreizējo piedāvājumu. Tās salīdzinot, redzams, ka līdz 7 dienām 4finance gadījumā un līdz 10 dienām viasms.lv gadījumā Zaķa piedāvājums ir lētāks par kredītdevēju, taču dārgāks par Saeimā atbalstīto. Taču pēc tam deputāta piedāvātais variants pārsniedz visus pārējos.

Rezultātā, piemēram,

200 eiro kredīts, kas ņemts uz 30 dienām, Saeimā jau atbalstītā varianta gadījumā aizņēmējam izmaksātu 15 eiro, kreditētāju piedāvājuma gadījumā - 20, bet deputāta piedāvātā varianta gadījumā - 25 eiro.

20150519_161209_2911.jpg

Iepazīstināts ar aprēķiniem, Zaķis sarunā ar «Panorāmu» sākumā jautājumus par dārgāku piedāvājumu noraida.

Sarunas gaitā viņš gan pieļauj, ka pirmajās dienās, piemērojot paaugstinātās likmes, garākiem termiņiem kopējās izmaksas tiešām var izrādīties lielākas, tomēr uzsver, ka viņa priekšlikuma būtība bijusi atbalstīt tos kredītņēmējus, kas vēlas aizņemties uz iespējami īsāku termiņu. Pēc jaunajiem ierobežojumiem kreditētāji tādus kredītus vienkārši nedošot, jo viņiem tas nebūs izdevīgi.

20150519_161202_2077.jpg

Ja pārmetumi par to, ka šādi zaudēs kredītņēmēji, kas aizņemas uz ilgāku laiku, izrādīšoties pamatoti, Zaķis esot gatavs labot situāciju. Piemēram, nosakot, ka 30 dienu aizņēmuma gadījumā pirmajās dienās procenti nevarēs būt paaugstināti vai arī pēc tam tiem jābūt zemākiem.

Jau līdz šim diskusijas par nebanku kredītdevēju ierobežošanu gan nav bijušas vieglas - no likumprojekta pirmā lasījuma pagājis gads.

Diskutabli priekšlikumi tā izskatīšanu varētu tikai vēl vairāk paildzināt,

un šā iemesla dēļ piesardzīgs savās prognozēs par likumprojekta pabeigšanu ir arī Tautsaimniecības komisijas vadītājs.

Romāns Naudiņš izteica cerību, ka virzība būs gana strauja, lai Saeimas sēdē likumu galīgajā lasījumā varētu pieņemt jau nākamās nedēļas plenārsēdē.

20150519_160959_5274.jpg

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu