50 no 57 valstīm paraksta Ķīnas vadītās attīstības bankas AIIB dibināšanas dokumentus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

50 no 57 valstīm, kas ir apstiprinātas par Ķīnas vadītās Āzijas Infrastruktūras investīciju bankas («Asian Infrastructure Investment Bank», AIIB) dibinātājām, pirmdien parakstīja dokumentus par tās dibināšanu.

Austrālija kļuva par pirmo valsti, kas parakstīja šādu dokumentu Lielajā tautas zālē Pekinā.

Septiņas valstis - Dānija, Dienvidāfrika, Filipīnas, Kuveita, Malaizija, Polija un Taizeme - AIIB dibināšanas dokumentus parakstīs vēlāk līdz šī gada beigām, jo tie vēl nav ratificēti šajās valstīs.

Ir gaidāms, ka AIIB sāks darbību šogad un tās galvenais birojs būs Pekinā. Bankas rīcībā būs miljardiem ASV dolāru, ko tā varēs aizdot kredītos. Banka finansēs enerģētikas, transporta un infrastruktūras projektus Āzijā.

Ķīna par AIIB veidošanu paziņoja pērn oktobrī, pavēstot, ka šī institūcija būs starptautiska aizdevēja un tās mērķis ir finansēt infrastruktūras attīstību Āzijā. Jaunās bankas kritizētāji ir pauduši bažas par tās standartiem un to, ka tā varētu konkurēt ar ASV vadīto Pasaules banku un Japānas vadīto Āzijas Attīstības banku («Asian Development Bank», ADB).

Starp AIIB dibinātājām nav ASV un Japānas, bet tās dibināšanā nolēma piedalīties tādas tuvas ASV sabiedrotās kā Lielbritānija, Francija, Vācija un Austrālija.

Starp 57 dibinātājām ir četras no piecām ANO Drošības padomes pastāvīgajām dalībvalstīm, 14 no 28 Eiropas Savienības (ES) valstīm un 21 no 34 Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstīm.

Bankas sākotnējais statūtkapitāls ir 50 miljardi ASV dolāru (45 miljardi eiro), kas vēlāk tiks palielināts līdz 100 miljardiem dolāru (89 miljardiem eiro), un tas būs sadalīts akcijās, no kurām katra būs 100 tūkstošu dolāru (89 tūkstošu eiro) vērtībā. Ķīnai kā lielākajam akcionāram piederēs 30,34% AIIB akciju, kas tai nodrošinās 26,06% balsošanas tiesību šajā bankā, pirmdien paziņoja Ķīnas Finanšu ministrija.

Otrā lielākā akcionāre būs Indija ar 8,4% akciju, trešajā vietā būs Krievija ar 6,5% akciju, bet ceturtā būs Vācija ar 4,5% akciju. Dienvidkorejai un Austrālijai būs pa 3,7% akciju, Francijai un Indonēzijai - pa 3,4%, Brazīlijai - 3,2%, Lielbritānijai - 3,1% akciju.

Āzijas reģiona valstīm kopā piederēs 75% AIIB akciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu