No apgrozības izņemti 94,7% lata banknošu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Pusotra gada laikā pēc Latvijas pievienošanās eirozonai no apgrozības izņemti 37,6% lata monētu 27,2 miljonu latu vērtībā (143,4 miljoni gabalu monētu) un 94,7% lata banknošu 929,6 miljonu latu vērtībā (46,7 miljoni gabalu), informēja Latvijas Bankā.

Jūnija beigās neapmainīti bija 345,4 miljoni gabalu lata monētu, kas svara izteiksmē ir 793 tonnas. Salīdzinājumam - 2013.gada decembra beigās apgrozībā bija 450 miljoni gabalu lata monētu, kas svara izteiksmē bija gandrīz 1100 tonnas.

No monētām visvairāk neapmainītu ir mazo nominālu monētas - viena un divu santīmu monētas. Nav apmainīti 242,4 miljoni gabalu šo mazo monētu.

Savukārt neapmainīto viena lata monētu, ieskaitot īpašos vienlatniekus, ir 24,6 miljoni gabalu.

No banknotēm neapmainītas visvairāk ir piecu latu banknotes - 1,8 miljoni gabalu. Nav apmainīts arī viens miljons gabalu 20 latu naudaszīmes.

Apmainītās latu banknotes kopā ar nolietotām eiro banknotēm tiek iznīcinātas naudas apstrādes procesa gaitā, savukārt monētas tiek sūtītas uz pārstrādi kā monētu metāls, no kura taps jauna nauda, aģentūrai LETA paskaidroja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Latvija eirozonai pievienojās 2014.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu