Peļņas datu sagrozīšanas skandāla dēļ atkāpjas «Toshiba» vadība

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Japānas tehnoloģiju kompānijas «Toshiba» prezidents Hisao Tanaka un viņa priekštecis pašreizējais padomes priekšsēdētāja vietnieks Norio Sasaki otrdien paziņoja par atkāpšanos no amata pēc tam, kad kļuva zināms, ka viens no Japānas pazīstamākajām kompānijām pēdējo sešu gadu laikā ir sistemātiski sagrozījusi savas peļņas rādītājus 152 miljardu jenu (1,1 miljards eiro) apmērā.

Abas augstākās kompānijas amatpersonas ir astoņu augsta līmeņa vadītāju un direktoru vidū, kas atkāpās no amata pēc tam, kad pirmdien neatkarīga izmeklēšanas komisija publiskoja ziņojumu par gadiem ilgušām mahinācijām.

«Ir atklāts, ka ilgu laiku ir turpinājusies neatbilstoša grāmatvedība, un mēs no sirds atvainojamies par nopietnajām grūtībām, kas radušās akcionāriem un citām iesaistītajām pusēm,» teikts kompānijas izplatītajā paziņojumā.

«Saistībā ar to mūsu kompānijas prezidents Hisao Tanaka un kompānijas padomes priekšsēdētāja vietnieks Norio Sasaki.. šodien [otrdien] atkāpsies no amata,» teikts «Toshiba» paziņojumā.

64 gadus vecais Tanaka un 66 gadus vecais Sasaki, kurš bija kompānijas prezidents no 2009.gada jūnija līdz 2013.gada jūnijam, «Toshiba» darbu sāka pagājušā gadsimta 70.gados.

Izmeklēšanas komiteja noskaidroja, ka kompānija no 2008.līdz 2014.gadam paziņoja trīs reizes lielāku peļņu nekā liecināja tās aprēķini.

Ziņojumā norādīts, ka Tanaka un Sasaki bija izvirzījuši peļņas mērķrādītājus, ko zemāka līmeņa vadītājiem bija jāsasniedz.

«»Toshiba» iekšienē valdīja korporatīvā kultūra, kurā nevarēja nostāties pret augstākstāvošo vēlmēm,» uzsvērts ziņojumā.

«Toshiba» šobrīd ir desmitā lielākā Japānas kompānija pēc aktīvu apjoma un tirgus vērtības.

Starp «Toshiba» ražojumiem ir sakaru aprīkojums, televizori, datori, kontroles un mērierīces, gaisa telpas radari, medicīnas tehnika, lifti un metālapstrādes aprīkojums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu