Piesaistot robežsargus bruņotajiem spēkiem, ātrāk varētu sasniegt 2% no IKP aizsardzībai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Finanšu ministrija rosina saistīt robežsargus ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, kas ļautu ātrāk sasniegt NATO noteiktos standartus - 2% no iekšzemes kopprodukta aizsardzībai.

Kā «Latvijas Avīzei» teicis Finanšu ministrs Jānis Reirs (V), esot jādomā par aizsardzībai paredzēto līdzekļu novirzīšanu robežsardzei. Viņš arī pieļāvis, ka valstij būtu drošāk, ja robežas sargātu armija.

«Mūsu robeža ar Krieviju atšķiras no Vācijas robežas ar Franciju. Mums jādomā par robežas militāru stiprināšanu un par aizsardzības līdzekļu novirzīšanu robežsardzei. Lidostās, muitas kontroles punktos, ostās, kur saskarsme ir ar civiliedzīvotājiem, jābūt robežsardzei, bet posmos bez civilās saskarsmes mūsu valstij būtu drošāk, ja robežas sargātu armija,» intervija uzsver Reirs, kurš norāda, ka šis priekšlikums nāk no Finanšu ministrijas un par to ir runāts arī ar Eiropas Komisiju, kas pieļaujot šādu izpratni. Turklāt Grieķijā un Itālijā jūras robežsardzei palīdzot karaspēks.

NBS komandieris Raimonds Graube par šo ierosinājumu pagaidām komentārus nesniedzot. Tikmēr Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (V) piekrīt, ka Latvijai nav ārējās robežas ar tādām valstīm kā Norvēģija vai Šveice, un mums ir robeža ar «potenciāli neuzticamu valsti», tomēr viņš iebilda pret armijas iesaistīšanu Latvijas robežas ar Krieviju apsargāšanā. Šāda iecere miera laikā neatbilst demokrātiskai valstij. Karastāvokļa gadījumā robežas apsardzība automātiski tiek nodota Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

«Iespējams, finanšu ministrs ar šādu ieceri nācis klajā, lai varētu ātrāk sasniegt NATO standartu - divus procentus no IKP aizsardzībai,» pieļāva Latkovskis. Viņš norādīja, ka robežsardzi nepieciešams stiprināt un tai paredzētos līdzekļus varētu pieskaitīt pie aizsardzības izdevumiem. Deputāts norādīja, ka NATO aprindās alianses austrumu robeža tiekot saukta par «austrumu flangu». «Jāpanāk, lai ASV atsūta pie mums savus modernākos iznīcinātājus «F-22«. Ja draudi palielinās, taisām «dzelzs priekškaru«. Ja vajadzēs, taisām žogu, bet tā jēga ir maza. «Austrumu flangs» pašlaik ir vājš. Iepriekš Baltijas valstis nevarēja pierādīt, ka Krievija ir agresīva. Iepriekš runāja, ka tādēļ pie mums valda paranoja, bet tagad reti kurš Rietumos apgalvos, ka Krieviju var nomierināt,» sacīja Latkovskis.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāts, atvaļinātais gaisa spēku ģenerālis Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK) norāda, ka teorētiski var runāt par robežas apsargāšanas nodošanu armijai, taču to būšot grūti izskaidrot sabiedrotajiem.

Ģenerālis uzskata, ka labāk būtu, ja valsts stiprinātu robežsardzi - tās spējas un robežas uzraudzību, piemēram, izvietojot vairāk videokameru un personāla uz Austrumu robežas, kā arī apmācot jaunus cilvēkus darbam spēka struktūrās (policistus, robežsargus un NBS karavīrus) zem viena jumta - Nacionālajā Aizsardzības akadēmijā. Pēc Krēsliņa domām, šos līdzekļus varētu pieskaitīt valsts aizsardzības tēriņiem, un šādi pat izdotos pārsniegt NATO noteiktos divus procentus aizsardzībai no IKP. Viņš gan izteica šaubas, vai robežsardzei pietiktu resursu, ja pār austrumu robežu veltos bēgļu plūsma, tādēļ būtu jādomā, kā šādas iespējamās situācijas risināšanā iesaistīt zemessardzi, bet šīs ieceres iepriekš būtu jāapspriež ar NATO sabiedrotajiem.

Skepsi par iespējamu vēlmi sasniegt nepieciešamos 2%, iekļaujot tajos izdevumus robežsardzei, pauda kādreizējais NBS komandieris - atvaļinātais pulkvedis Juris Dalbiņš. «Tas ir politiski izdevīgi, lai nebūtu jāveic būtiski grozījumi budžetā, taču politiķiem šāds solis var atņemt cerības iekļūt nākamajā Saeimā,» sprieda Dalbiņš. Viņš norādīja, ka Reira izteikumi viņam ir pārsteigums, jo savulaik robežsardze tika nodalīta no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. «Ir pagājis ilgs laikposms, kopš šī maiņa notika, - robežsardze ir attīstījusies, un tajā ir izauguši gudri darbinieki ar savām specializācijām,» sacīja atvaļinātais ģenerālis. Viņš uzskata, ka nepieciešams atsevišķi stiprināt gan robežsardzi, gan nacionālo bruņoto spēku kaujaspējas, nevis jāmēģina citus un sevi apmānīt ar matemātiskiem aprēķiniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu