«Eurostat»: Latvijā jūlijā piektais mazākais rūpniecības ražotājcenu kritums ES

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā jūlijā salīdzinājumā ar 2014.gada septīto mēnesi bija piektais mazākais rūpniecības ražotājcenu kritums Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, liecina ES statistikas pārvaldes «Eurostat» trešdien publicētie dati.

Latvijā - tāpat kā Rumānijā - rūpniecības ražotājcenas jūlijā bija par 1,5% mazākas nekā pagājušā gada septītajā mēnesī, bet mazāks kritums reģistrēts vien Slovēnijā (-0,2%), Bulgārijā (-0,7%), Vācijā un Spānijā (abās valstīs -1,3%) un Zviedrijā (-1,4%).

Rūpniecības ražotājcenu kritums reģistrēts gandrīz visās ES dalībvalstīs, izņemot Luksemburgu, kur tās jūlijā gada izteiksmē pieauga par 0,5%.

Lielākais ražotājcenu kritums jūlijā salīdzinājumā ar 2014.gada septīto mēnesi tika reģistrēts Dānijā (-9,0%), Lietuvā (-8,3%), Lielbritānijā (-7,0%), Kiprā (-6,7%), Grieķijā (-5,4%), Nīderlandē (-5,2%), kā arī Igaunijā un Slovākijā (abās valstīs -4,3%).

Savukārt salīdzinājumā ar šā gada jūniju rūpniecības ražotājcenas jūlijā pieauga piecās ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati: Īrijā (+1,3%), Kiprā (+0,6%), Slovākijā un Somijā (abās valstīs +0,2%) un Spānijā (+0,1%).

Jūlijā salīdzinājumā ar jūniju rūpniecības ražotājcenas samazinājās 17 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati. Lielākais samazinājums tika reģistrēts Dānijā (-2,6%), Igaunijā (-1,5%), Grieķijā (-1,4%) un Beļģijā (-1,0%).

Latvijā - tāpat kā Polijā - jūlijā ražotājcenas bija par 0,4% zemākas nekā mēnesi iepriekš. Lietuvā, tāpat kā Austrijā, rūpniecības ražotājcenas mēneša izteiksmē jūlijā saruka par 0,2%.

Mēneša izteiksmē rūpniecības ražotājcenas jūlijā nemainījās Maltā, Nīderlandē, Rumānijā, Slovēnijā un Vācijā.

ES dalībvalstīs vidēji ražotājcenas jūlijā salīdzinājumā ar šo pašu mēnesi pērn saruka par 2,7%, bet eiro zonā, kurā no janvāra ir 19 valstis, kritums bija 2,1%. Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi ražotājcenas ES kritās par 0,2%, bet eiro zonā tās samazinājās par 0,1%.

Dati par Itāliju ir konfidenciāli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu