«Fitch» apstiprina Lietuvas reitingu «A-» līmenī ar stabilu prognozi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Starptautiskā reitingu aģentūra «Fitch» apstiprinājusi Lietuvas ilgtermiņa kredītreitingu «A-» līmenī, nosakot stabilu ilgtermiņa prognozi.

«Fitch» arī apstiprināja Lietuvas īstermiņa valūtas reitingu «F1» līmenī un noteica valsts reitinga griestus «AAA» līmenī.

«Lietuvas reitingus atbalsts tās fiskālā pozīcija, kas ir spēcīgāka nekā citām valstīm ar «A» reitingu, ilgtspējīgu makroekonomikas nelīdzsvarotības samazinājumu, kā arī pastiprinātu institūciju un politikas pamatu, kas saistāms ar dalību eiro zonā,» teikts kredītreitingu aģentūras paziņojumā.

«Tomēr reitingam var kaitēt zemais iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju un augstā ārējā parāda attiecība pret IKP,» tajā norādīts.

«Fitch» ir samazinājusi Lietuvas IKP prognozi šim gadam līdz 2% pretstatā 3% izaugsmei, kas tika prognozēta pirms sešiem mēnešiem. Aģentūra paskaidroja, ka valsts ekonomika šā gada pirmajā pusē ir pavājinājusies, ko veicināja eksporta kritums. Eksportu Lietuvā negatīvi ir ietekmējusi recesija Krievijā.

«Krasāks kritums par iepriekš gaidīto Krievijas pieprasījumā pēc Lietuvas eksporta ir negatīvi ietekmējis dažus no Lietuvas nozīmīgākajiem ekonomikas sektoriem, jo īpaši lauksaimniecību un transportu,» atzina «Fitch».

«No otras puses Lietuvas eksportētāji ir spējusi palielināt eksporta un Eiropas Savienības un ārpus bloka esošajām valstīm pieaugumu, kas daļēji mīkstina negatīvo ietekmi,» piebilda aģentūra.

«Fitch» Lietuvas ilgtermiņa kredītreitingu 2014.gada jūnijā paaugstināja līdz «A-» līmenim no «BBB+».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu