Pētījums: Katrs piektais iedzīvotājs pēdējā gada laikā iegādājies kontrabandas cigaretes, alkoholu vai degvielu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Katrs piektais jeb 21% Latvijas iedzīvotāju pēdējā gada laikā ir iegādājušies kontrabandas cigaretes, alkoholu vai degvielu, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā pētījuma rezultāti.

Gandrīz puse jeb 44% iedzīvotāju nav pēdējā gada laikā iegādājušies nevienu kontrabandas preci, turklāt arī starp viņu draugiem un paziņām nav tādu, kas to būtu darījuši. Trešdaļa jeb 31% iedzīvotāju nav paši pirkuši, bet viņu draugu un paziņu vidū ir cilvēki, kuri ir pirkuši. Bet 4% iedzīvotāju ir grūti pateikt, vai pēdējā gada laikā ir iegādājušies kādu no kontrabandas precēm.

Trešdaļa jeb 30% iedzīvotāju uzskata, ka tādu kontrabandas preču kā tabaka, alkohols, degviela tirdzniecība nav nosodāma.

Vairāk nekā puse jeb 55% uzskata, ka kontrabandas preču tirgošana ir nosodāma, bet 15% nav viedokļa par šo jautājumu.

Puse jeb 52% iedzīvotāju uzskata, ka valstij vajadzētu pastiprināt cīņu pret dažādu kontrabandas preču tirdzniecību,

kas nozīmē, ka kontrabandas preces būtu mazāk pieejamas un kļūtu dārgākas. 15% uzskata, ka valstij vajadzētu kļūt pielaidīgākai pret dažādu kontrabandas preču tirdzniecību, kas nozīmē, ka kontrabandas preces kļūtu pieejamāks un lētākas.

Savukārt 10% iedzīvotāju uzskata, ka valstij neko jaunu šajā jomā nevajadzētu darīt, proti, viss jāatstāj tā, kā tas ir patlaban.

Pētījums veikts laikā no 24. līdz 29.septembrim, izmantojot interneta platformu, tajā piedalījās 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadu vecumam.

Kā ziņots,

nelegālais cigarešu tirgus Latvijā ir ap 30%,

šodien informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvaldes direktors Edijs Ceipe. Lielāko daļu - 66,9% - veido no Baltkrievijas nelegāli ievesto cigarešu īpatsvars, tai seko Krievija - 29,8%, Kirgizstāna - 1%, Lietuva - 0,4% un citas valstis.

Kontrabandas cigaretes no Baltkrievijas tiek transportētas, lielākoties izmantojot dzelzceļu, autotransportu, no Krievijas - autotransportu, dzelzceļu un jūras transportu, savukārt no Āzijas - jūras transportu un aviotransportu. Šī gada astoņos mēnešos kopumā tiesībsargājošās iestādes izņēmušas 138,9 miljonus nelegālo cigarešu. Salīdzinājumam, pērn kopumā izņemts 130,1 miljons cigarešu, bet 2013.gadā - 83,94 miljoni cigarešu.

Ceipe atzīmēja, ka kopš 2010.gada nelikumīgā cigarešu tirgus īpatsvars ir samazinājies par 9%, kas liecina par stabilu nelikumīgā cigarešu tirgus samazināšanās tendenci. VID dati liecina, ka ik gadu novērojams, ka palielinās legālā cigarešu aprite mazumtirdzniecībā.

Ar mērķi mazināt tabakas nozarē strādājošo komersantu izvairīšanos no nodokļu nomaksas un negodīgas konkurences iespējas, kā arī veicināt sadarbību tabakas nelegālā tirgus samazināšanā šodien VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone un Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās asociācijas valdes priekšsēdētājs Juris Stinka parakstīja vienošanos par ciešāku sadarbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu