Ķīna pirmoreiz pārspēj ASV miljardieru skaita ziņā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Miljardieru skaits Ķīnā ASV dolāru izteiksmē pirmoreiz ir lielāks nekā ASV, neraugoties uz Ķīnas ekonomikas izaugsmes tempu palēnināšanos, liecina ceturtdien publicēts ikgadējs bagātnieku saraksts Šanhajā iznākošajā luksusa žurnālā «Hurun Report».

Ķīnā tagad ir 596 miljardieri, bet ASV – 537. Salīdzinājumā ar pērno gadu miljardieru skaits Ķīnā ir pieaudzis par 242.

Par bagātāko cilvēku Ķīnā ir kļuvis nekustamo īpašumu un izklaides magnāts, konglomerāta «Wanda» dibinātājs Vans Dzjaņliņs, kura bagātība gada laikā pieaugusi par vairāk nekā 50% līdz 34,4 miljardiem dolāru, ko veicināja viena šī konglomerāta uzņēmuma akcijas cenas palielināšanās.

Vans ir pazīstams ārpus Ķīnas ar dažādu ārvalstu uzņēmumu un pasākumu iegādi. Viņš guva ievērību jau 2012.gadā, nopērkot ASV kinoteātru ķēdi «AMC Entertainment» par 2,6 miljardiem dolāru.

Vans ir atņēmis pirmo vietu e-komercijas giganta «Alibaba Group» dibinātājam Džekam Ma, kura bagātība pēc grupas akcijas cenas krišanās Ņujorkas biržā ir sarukusi no 25 miljardiem dolāru pērn līdz 22,7 miljardiem dolāru šogad.

Trešo vietu ir saglabājis dzērienu firmas «Wahaha» magnāts Dzuns Cinhou ar 21 miljardu dolāru. Ceturtajā vietā ar nepilniem 19 miljardiem dolāru ir Ponijs Ma no Ķīnas populārākās īsziņu aplikācijas «WeChat» operatora «Tencent».

Uz piekto vietu no desmitās ir pacēlies Lei Dzjuņs no viedtālruņu ražotājfirmas «Xiaomi», kas mēģina konkurēt ar «Apple». Viņa bagātība gada laikā divkāršojusies līdz vairāk nekā 14 miljardiem dolāru.

Ķīnas miljardieru skaits ASV dolāru izteiksmē pērn bija 354 – par 39 vairāk nekā 2013.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu