FKTK atļauj bankai «Citadele» izteikt akciju un depozitāro sertifikātu publisko piedāvājumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome devusi atļauju AS «Citadele banka» izteikt līdz 100 000 000 B kategorijas uzrādītāja akciju ar balsstiesībām publisko piedāvājumu.

Vienas akcijas nominālvērtība ir noteikta 0,10 eiro apmērā.

Vienas jaunās emisijas B kategorijas uzrādītāja akcijas pārdošanas cena ir noteikta robežās no 1,15 eiro līdz diviem eiro, ieskaitot akcijas nominālvērtību 0,10 eiro un akcijas emisijas uzcenojumu robežās no 1,05 eiro līdz 1,90 eiro. Galīgā pārdošanas cena tiks paziņota 4.novembrī «Citadeles» mājaslapā.

FKTK padome atļāva «Citadeles» depozitāro sertifikātu jeb GDR emitentam «Citibank» izteikt «Citadeles bankas» līdz 16 666 667 depozitāro sertifikātu publisko piedāvājumu, informē FKTK.

«Citadeles» paziņojumā teikts, ka viens GDR pārstāvēs sešas akcijas.

Lēmums par akciju un GDR emisiju tika pieņemts «Citadele bankas» ārkārtas akcionāru sapulcē 13.oktobrī. Atbilstoši akcionāru sapulces lēmumam ar balsstiesībām esošās akcijas tika konvertētas par A un B kategorijas akcijām. Par precizētu vērtspapīru emisiju apmēru un cenas diapazonu tika nolemts akcionāru sapulcē 22.oktobrī.

FKTK atļāvusi reģistrēt bankas prospektu 154 990 240 esošo B kategorijas uzrādītāja akciju un līdz 100 000 000 jaunās emisijas akciju iekļaušanai AS «Nasdaq Riga» un GDR iekļaušanai Londonas Fondu biržas reģistrēto vērtspapīru Galvenajā tirgū. Viena depozitārā sertifikāta pārdošanas cena ir noteikta robežās no 6,90 eiro līdz 12 eiro, kas izteikta valūtas ekvivalentā ASV dolāros, bet par galīgo cenu tiks paziņots, līdzīgi kā par vienas akcijas cenu, 4.novembrī bankas mājaslapā.

Atbilstoši cenu diapazona viduspunktam

sākotnējā vērtspapīru tirgus kapitalizācija būs aptuveni 362 miljoni eiro,

šajā summā iekļaujot līdzekļus, kas iegūti piedāvājuma rezultātā, un akcijas, kas pieder bankas akcionāriem pirms piedāvājuma.

Piedāvājumu noslēdzot un sākoties beznosacījumu tirdzniecības posmam, tas būs pirmais sākotnējais publiskais piedāvājums jeb IPO Latvijā kopš 2004.gada un

«Citadele» būs vienīgā Latvijā esošā kompānija, kas iekļauta Londonas Fondu biržā.

Plānots, ka beznosacījuma akciju darījumi Rīgas Fondu biržā un GDR darījumi Londonas Fondu biržā varētu tikt sākti 10.novembrī.

Paredzams, ka akcijas «Nasdaq Riga» sarakstā tiks iekļautas ar simbolu «CBLBR», bet Londonas Fondu biržas galvenajā tirgū GDR tiks tirgoti ar simbolu «CBL».

Prospektā par «Citadeles bankas» piedāvājumu teikts, ka prospekta sagatavošanas dienā «Citadeles» izlaistais pamatkapitāls sastāv no 1 565 566 parastajām A kategorijas akcijām ar katras akcijas nominālvērtību 20 eiro, 154 990 240 parastajām B kategorijas akcijām ar katras akcijas nominālvērtību 0,10 eiro un 109 745 652 parastajām C kategorijas akcijām ar katras akcijas nominālvērtību viens eiro, no kurām visas ir pilnībā apmaksātas. Saistībā ar piedāvājumu «Citadele» plāno izlaist līdz pat papildu 100 000 000 parastās B kategorijas akciju.

A kategorijas vienas akcijas nominālvērtība ir 20 eiro ar 200 balsīm ar tiesībām uz dividendi un likvidācijas kvotu. A kategorijas akcijas pieder pašreizējiem «Citadele bankas» akcionāriem.

Savukārt B kategorijas vienas akcijas nominālvērtība ir 0,10 eiro ar vienu balsi, bet tiesības uz dividendi un likvidācijas kvotu ir tādā pašā apmērā kā A kategorijas akcijām.

Šādas akcijas tiks piedāvātas publiskajā piedāvājumā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Privātajiem investoriem parakstīšanos uz vērstpapīriem iespējams veikt no 23.oktobra līdz 3.novembra plkst.15 pēc Latvijas laika.

Jebkuram privātajam investoram, kurš ir Latvijas, Lietuvas vai Igaunijas iedzīvotājs un kurš iesniedz derīgu parakstīšanās piedāvājumu uz akcijām par kopējo parakstīšanās summu, kas nav mazāka par 50 eiro, tiek sniegta garantija saņemt akciju skaitu, kas ir līdzvērtīgs 50 eiro, dalot to ar piedāvājuma cenu. Jebkuram privātajam investoram, kurš ir arī «Citadeles» grupas darbinieks vai amatpersona un vienlaicīgi arī Latvijas, Lietuvas vai Igaunijas rezidents, kurš ar «Citadeles» bankas vai AB «Citadele banka» starpniecību iesniedz derīgu parakstīšanās piedāvājumu uz akcijām par kopējo parakstīšanās summu, kas nav mazāka par 1000 eiro, tiek sniegta garantija saņemt ne mazāku akciju skaitu, kas ir līdzvērtīgs 1000 eiro, dalot to ar piedāvājuma cenu, izņemot tad, ja kopējais iedalījums šādiem darbiniekiem un amatpersonām pārsniedz 1% no piedāvājuma, kad garantētais 1000 eiro apjoms tiks atbilstoši samazināts tā, lai kopējais iedalījums šādiem darbiniekiem un amatpersonām nepārsniegtu 1% no piedāvājuma.

«Citadele» oktobrī paziņoja, ka tiks veikts IPO un tiks izlaistas jaunas bankas akcijas ar mērķi piesaistīt jaunu kapitālu līdz pat 115 miljoniem eiro. Piedāvājuma rezultātā iegūtie līdzekļi ļaus bankai turpināt izaugsmi Latvijā un pārējās Baltijas valstīs. Tāpat tie tiks izmantoti, lai atmaksātu 34,7 miljonu eiro subordinēto noguldījumu Latvijas Privatizācijas aģentūrai.

Prospektā teikts, ka «Citadeles» bruto ieņēmumi no piedāvājuma būs 115 miljoni eiro.

Taču «Citadeles» maksājamie garantijas komisijas maksājumi, maksājumi par pakalpojumiem un izdevumi saistībā ar piedāvājumu būs aptuveni 11 miljoni eiro, tādējādi tīrie ieņēmumi būs aptuveni 104 miljoni eiro.

B klases akcijām būs ievērojami mazākas balsstiesības nekā primārām A klases akcijām.

Tas nozīmē, ka pēc darījuma pašreizējie bankas akcionāri, lai arī to akcijas no kopējās akciju proporcijas samazināsies, saglabās pilnu kontroli pār bankas nākotnes stratēģiju un attīstību, iepriekš skaidroja bankas «Citadele» vadītājs Guntis Beļavskis.

«Citadeles» grupas pamata tirgus ir Baltijas valstis - Latvija, Lietuva un Igaunija. Banka «Citadele» ir «American Express®» sadarbības partnere Latvijā un Lietuvā, kam ir tiesības emitēt «American Express» maksājumu kartes.

«Citadele» tika dibināta 2010.gada 30.jūnijā pēc grūtībās nonākušās AS «Parex banka» nacionalizācijas un restrukturizācijas. Šā gada aprīlī starptautiska investoru grupa, ko pārstāv investīciju kompānija «Ripplewood Advisors LLC», iegādājās bankas «Citadele» akciju vairākumu (75% mīnus viena akcija) no Latvijas Privatizācijas aģentūras. Līdz ar to pēc darījuma 75% plus vienas bankas «Citadele» akcijas īpašnieks ir starptautiska investoru grupa, ko pārstāv investīciju kompānija «Ripplewood Advisors LLC». Otrs bankas akcionārs ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), kuras īpašumā ir 25% mīnus viena akcija.

Prospektā teikts, ka pēc IPO ERAB īpašumā paliks 21,4% mīnus viena parastā A kategorijas akcija.

«RA Citadele Holdings LLC» pašlaik pieder 22,41% plus viena parastā A kategorijas akcija. Plānots, ka pēc IPO šī akcionāra īpašumā būs 19,18% plus viena parastā A kategorijas akcija. «RA Citadele Holdings LLC» ir «Ripplewood Advisors LLC» pilnībā piederoša meitassabiedrība, kuras patiesā labuma guvējs ir Timotijs Kolinss.

«Delan S.A.R.L.» pašlaik pieder 9,96% akciju, bet pēc IPO piederēs 8,53%. «Delan S.A.R.L.» patiesā labuma guvējs ir «Baupost Group LLC».

«EMC LB LLC» pašlaik pieder 8,86% akciju, bet pēc piedāvājuma piederēs 7,58%. «EMC LB LLC» patiesā labuma guvējs ir Edmonds M.Safra.

«NNS Luxembourg Investments S.a.r.l.» pašlaik pieder 8,86% akciju, bet pēc IPO piederēs 7,58% akciju. «NNS Luxembourg Investments S.a.r.l.» patiesā labuma guvējs ir Ēģiptes miljardieris Nasefs O.Saviris.

«Amolino Holdings Inc.» pašlaik pieder 8,86% akciju, bet pēc piedāvājuma piederēs 7,58% akciju. «Amolino Holdings Inc.» patiesā labuma guvējs ir Džeimss L.Belsilī.

«Shuco LLC» pašlaik pieder 7,03% akciju, bet pēc IPO piederēs 6,01%. «Shuco LLC» patiesā labuma guvējs ir Stenlijs S.Šūmans.

Citiem līdzinvestoriem pašlaik pieder 9,02% bankas akciju, bet pēc darījuma piederēs 7,73% akciju.

Īpašuma tiesības aprēķinātas, pamatojoties uz balsošanas tiesībām «Citadelē». Akcionāru sadalījums pēc IPO lēsts, pieņemot, ka visi piedāvātie vērtspapīri tiek pārdoti un netiek veikti stabilizācijas pirkumi, un pieņemot, ka esošie akcionāri neparakstās uz papildu parastajām B akcijām.

Šī gada pirmajā pusē «Citadeles» grupas peļņa sasniedza 14,9 miljonus eiro, kas ir par 3% vairāk nekā 2014.gada pirmajā pusgadā.

Jūnija beigās «Citadeles» grupas aktīvi bija 2,8 miljardi eiro. Kredītportfelis veidoja vairāk nekā miljardu eiro. Noguldījumu portfelis sasniedza 2,4 miljardus eiro.

Prospektā teikts, ka šogad trešajā ceturksnī «Citadeles» grupa turpināja uzrādīt rezultātus, kas ir līdzvērtīgi 2015.gada pirmajā pusē sasniegtajiem. Pakāpeniski pieauga aizdevumu apjoms. «Citadeles» grupas ienākumi no procentiem auga, uzrādot nelielu uzlabojumu salīdzinājumā ar otro ceturksni. Resursu izmaksas saglabājās stabilas, kā rezultātā tīrās peļņas marža no kopējiem aktīviem salīdzinājumā ar otro ceturksni nedaudz uzlabojās. Bruto ienākumi no komisijas maksas un maksas par pakalpojumiem turpināja palielināties, savukārt tīrie ienākumi no komisijas maksas un maksas par pakalpojumiem salīdzinājumā ar gada otro ceturksni saglabājās stabili atbilstoši «Citadeles» plāniem palielināt klientu piesaistīšanas izmaksas «Citadeles» uzņēmējdarbības stratēģijas īstenošanas sākotnējā stadijā.

Salīdzinājumā ar pirmajiem diviem šā gada ceturkšņiem saimnieciskās darbības izdevumi turpināja nedaudz pieaugt saistībā ar ieguldījumiem personālā, produktu attīstībā un citās iniciatīvās atbilstoši «Citadeles» uzņēmējdarbības stratēģijai. «Citadele» prognozē, ka šo iniciatīvu rezultāti būs vēl redzamāki 2016.gadā un sniegs pilnu atdevi turpmākajos gados. Aktīvu kvalitāte saglabājās stabila un riska izmaksas bija zemākas nekā otrajā ceturksnī. Rezultātā šogad trešajā ceturksnī tīrie ienākumi turpināja palielināties.

Salīdzinājumā ar 30.jūniju kopējo aktīvu apjoms nedaudz samazinājās, jo korporatīvie klienti trešajā ceturksnī īstenoja zināmus sezonālos darījumus un saistībā ar «Citadeles» pašreizējo politiku necentās piesaistīt lielākus korporatīvos vai institucionālos noguldījumus ar paaugstinātu procentu likmju palīdzību, ņemot vērā, ka «Citadele» grupas likviditātes rezerves ir pietiekamas. «Citadeles» grupas likviditāte trešajā ceturksnī saglabājās augsta, un tās aizdevumu-noguldījumu attiecība bija zemāka par 50%. Rezultātā trešajā ceturksnī «Citadeles» grupas tīrā peļņa un pašu kapitāls turpināja augt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu