Pagarina bankas «Citadele» akciju publiskā piedāvājuma termiņu līdz 13.novembrim

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Bankas «Citadele» akciju publiskā piedāvājuma termiņš pagarināts līdz 13.novembrim, pavēstīja bankas pārstāvji.

Parakstīties uz vērtspapīriem būs iespējams līdz 2015.gada 13.novembra plkst.15 (pēc Latvijas laika) ieskaitot.

Plānots, ka galīgā cena varētu tikt paziņota apmēram 2015.gada 16.novembrī, un beznosacījuma akciju darījumi biržā «Nasdaq Riga» un depozitāro sertifikātu (GDR) darījumi Londonas Fondu biržā varētu sākties 2015.gada 23.novembrī.

Bankas pārstāvji skaidro, ka publiskā piedāvājuma termiņš pagarināts ar nolūku atvēlēt papildu laiku, lai tiktos ar investoriem.

Pēc bankas pārstāvju vēstītā, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir atbalstījis bankas vēlmi dot investoriem vairāk laika un pagarināt parakstīšanās periodu. «Papildus laiks paredzēts, lai tiktos ar investoriem un aptvertu plašākas starptautisko investoru grupas. Tas ļaus bankai ilgākā laika periodā Baltijas un starptautiskajiem institucionālajiem investoriem piedāvāt papildu iespējas ieguldīt bankā un reģionā,» piebilda bankā.

Tāpat bankā informēja, ka kopš paziņojuma par akciju cenu diapazonu ir notikušas vairākas vadības prezentācijas investoriem Frankfurtē, Vīnē, Tallinā, Stokholmā, Ņujorkā, Londonā un citviet, iepazīstinot potenciālos investorus ar banku un reģionu un iepazīstoties ar viņu skatījumu.

Piedāvājumu veido divas daļas: tostarp daļa vērtspapīru (akciju un GDR formā) tiek sākotnēji piedāvāta kvalificētiem investoriem Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un citās valstīs (institucionālā daļa), bet daļa vērtspapīru tiek sākotnēji publiski piedāvāta personām Latvijā, Lietuvā, Igaunijā (privātklientu daļa). Gan institucionālās daļas, gan privātklientu daļas parakstītāji var atsaukt piekrišanu divu darba dienu laikā, sākot no pirmās darba dienas pēc šī paziņojuma datuma.

Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības «INVL Asset Management» valdes priekšsēdētājs Latvijā Andrejs Martinovs aģentūrai BNS sacīja, ka bankas «Citadele» akciju publiskā piedāvājuma termiņa pagarināšana, visdrīzāk, ir saistīta ar nepietiekamu investoru aktivitāti, savukārt otrs iemesls varētu būt pārāk liela potenciālo akcionāru koncentrācija no kādas vienas vietas, ko bankas akcionāri vai bankas menedžments uzskata par nevēlamu, un tādēļ tiek meklēti papildu investori. Tomēr, pēc Martinova teiktā, ticamāka ir pirmā iespēja.

«Ja būs tikai termiņa pagarinājums bez papildu «burkāna» investoriem, grūti pateikt kādas būs sekmes,» atzina Martinovs, piebilstot, ka diezin vai problēma ir tajā, ka sākotnējā piedāvājuma laikā netika apzināti visi potenciālie investori.

Martinovs gan noliedza iespēju, ka Baltijas tirgū būtu nepietakmi daudz līdzekļu liela daudzuma akciju iegādēm. «Tirgū nauda ir. Tomēr, ja akciju sākotnējais piedāvājums notiek reizi 11 gados, tas ir par retu, lai investori pie tiem būtu pieraduši. Daudziem tas ir pilnīgi jauns process, kas gandrīz vai ir jāapgūst no jauna,» uzsvēra eksperts.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka sākotnēji bija plānots, ka pieteikties bankas «Citadele» akcijām publiskajā piedāvājumā varēs ikviens sabiedrības loceklis Latvijā, Lietuvā un Igaunijā līdz otrdienas, 3.novembra, plkst.15 (pēc Latvijas laika).

Tāpat vēstīts, ka biržas «Nasdaq Riga» valde 3.novembrī nolēma no 10.novembra iekļaut bankas «Citadele» B kategorijas akcijas biržas oficiālajā sarakstā, ja būs izpildījušies vairāki nosacījumi - bankas «Citadele» parasto B kategorijas akciju publiskais piedāvājums būs noslēdzies atbilstoši prospektam; pamatkapitāla palielināšana saistībā ar jauno B kategorijas akciju emisiju būs reģistrēta Komercreģistrā; brīvā publiskā apgrozībā būs pietiekams akciju skaits.

Biržā plānots iekļautas bankas «Citadele» līdz šim izlaistās 154 990 240 B kategorijas uzrādītāja akcijas un līdz 100 miljoniem jaunās emisijas B kategorijas uzrādītāja akcijas ar nominālvērtību 0,1 eiro.

Vienas jaunās emisijas B kategorijas uzrādītāja akcijas pārdošanas cena bija noteikta robežās no 1,15 eiro līdz diviem eiro, ieskaitot akcijas nominālvērtību 0,10 eiro un akcijas emisijas uzcenojumu robežās no 1,05 eiro līdz 1,90 eiro.

Tāpat Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atļāvusi «Citibank, N.A.», bankas «Citadele» GDR emitentam, izteikt bankai līdz 16 666 667 depozitāro sertifikātu publisko piedāvājumu. Viena depozitārā sertifikāta pārdošanas cena bija noteikta robežās no 6,90 eiro līdz 12 eiro, kas izteikta valūtas ekvivalentā ASV dolāros.

Komisija reģistrējusi bankas prospektu 154 990 240 līdzšinējo B kategorijas uzrādītāja akciju un līdz 100 miljoniem jaunās emisijas akciju iekļaušanai biržā «Nasdaq Riga» un depozitāro sertifikātu iekļaušanai Londonas Fondu biržas reģistrēto vērtspapīru galvenajā tirgū.

Bankas «Citadele» B kategorijas vienas akcijas nominālvērtība ir 0,10 eiro ar vienu balsi, bet tiesības uz dividendi un likvidācijas kvotu ir tādā pašā apmērā kā A kategorijas akcijām.

Banka «Citadele» dibināta 2010.gada 30.jūnijā, bet patstāvīgu darbību sāka 2010.gada 1.augustā, kad beidzās «Parex bankas» operacionālās sadalīšanas process. 2015.gada 20.aprīlī Privatizācijas aģentūra pabeidza valstij piederošo bankas «Citadele» akciju pārdošanas darījumu, Latvijas valdības apstiprinātā investora «Ripplewood» meitaskompānijai «RA Citadele Holdings LLC» un 12 starptautisku investoru grupai kļūstot par bankas akcionāru. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) īpašumā saglabā 25% bankas akciju.

Pēc aktīvu apmēra banka «Citadele» 2015.gada jūnija beigās bija septītā lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu