Apstiprināti pirmie izdevumi 2014.-2020.gada ES fondu plānošanas periodā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) apstiprinājusi VAS «Latvijas Valsts ceļi» (LVC) veiktos izdevumus piecu Eiropas Savienības (ES) fondu projektos par vairāk nekā 24 miljoniem eiro.

Tās ir pirmās apstiprinātās investīcijas pašreizējā, 2014.-2020.gada, ES fondu plānošanas periodā, informē CFLA.

CFLA noslēgusi deviņas vienošanās par valsts galveno autoceļu modernizāciju ar ES Kohēzijas fonda līdzfinansējumu, un kopējā investīciju summa paredzēta 127,29 miljoni eiro, no kuras 85% ir Kohēzijas fonda finansējums, bet 15% - valsts budžeta līdzekļi. Rekonstrukcija tiek veikta valsts galveno autoceļu atsevišķos ceļu posmos, piemēram, A1 Rīga (Baltezers)-Igaunijas robeža (Ainaži), A9 Rīga (Skulte)-Liepāja, A2 Rīga-Sigulda-Igaunijas robeža (Veclaicene) u.c. Vairākos ceļu posmos remontdarbi jau tiek veikti kopš 2014.gada.

Piecos LVC īstenotajos projektos CFLA apstiprinājusi izmaksas 24 487 485 eiro apmērā, tajā skaitā Kohēzijas fonda finansējums - 20 814 362,45 eiro un valsts budžeta finansējums - 3 673 122,79 eiro.

«CFLA ir pārbaudījusi iesniegtos izdevumu dokumentus, kā arī veikusi pārbaudes projektu īstenošanas vietās, pārliecinājusies, ka šīs izmaksas ir attiecināmas un atbilst projektu nosacījumiem. Mūsu apstiprinājums izmaksām nozīmē to, ka šīs summas tiek deklarētas Eiropas Komisijai un ieguldītos finanšu līdzekļus varēs saņemt atpakaļ valsts budžetā. Šajā plānošanas periodā no Latvijai paredzētajiem 4,4 miljardiem eiro ES fondu finansējuma ceturtā daļa paredzēta transporta jomai. Likumsakarīgi, ka pirmie saņemtie Kohēzijas fonda līdzekļi ir ieguldīti mūsu ceļu uzlabošanai - šo ES atbalsta pozitīvo pienesumu būtu grūti nepamanīt,» paziņojumā medijiem uzsver CFLA direktore Anita Krūmiņa.

Valsts galveno autoceļu modernizāciju īsteno LVC, pildot Satiksmes ministrijas kā ES fondu finansējuma saņēmēja deleģētās funkcijas. Šīs aktivitātes tiek veiktas saskaņā ar ES fondu finansētās darbības programmas «Izaugsme un nodarbinātība» specifisko atbalsta mērķi «Valsts galveno autoceļu segu pārbūve, nestspējas palielināšana». 2014.-2020.gada plānošanas periodā šim mērķim no ES fondiem paredzēti vairāk nekā 218 miljoni eiro. Līdz 2023.gada nogalei paredzēts pārbūvēt vai modernizēt autoceļus 345 kilometru garumā, samazinot sliktā stāvoklī esošo valsts galveno autoceļu īpatsvaru no 46% līdz 10%. Eiropas transporta tīklā (TEN-T) tiek veikta valsts galveno autoceļu pārbūve un virsmas nestspējas stiprināšana, vienlaikus uzlabojot ceļu satiksmes drošību.

CFLA ir Finanšu ministrijas resora iestāde, kas uzrauga ES fondu un citu finansējuma avotu projektu ieviešanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu