Krievija apsver iespējas daļēji privatizēt «Rosņeftj», lai palielinātu budžeta ieņēmumus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Yuri Smityuk/TASS/Scanpix

Krievijas valdība apsver iespējas privatizēt 19,5% akciju valsts naftas kompānijā «Rosņeftj», lai mazinātu naftas cenu krituma ietekmi uz valsts budžetu, sestdien paziņoja Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs.

«Tagad mums ir jāpieņem lēmums par to, kur ņemt naudu,» Siluanovs teica intervijā televīzijas kanālam «Rossija-1».

«Pirmkārt mēs runājam par akcijām, kuras vajadzēja pārdot pirms vairākiem gadiem, tās ir «Rosņeftj» akcijas - 19,5%,» viņš precizēja.

Pašlaik Krievijas valstij pieder 69,5% «Rosņeftj» akciju, un diskusijas par to daļas pārdošanu Krievijas valdībā turpinās jau vairākus gadus.

2013.gadā bija plānots pārdot 19,5% «Rosņeftj» akciju, bet valdība nolēma pārdošanu atcelt.

Ekonomiskās lejupslīdes apstākļos Krievijas amatpersonas arvien vairāk runā par privatizāciju, neskatoties uz bažām par nelabvēlīgiem tirgus apstākļiem un Krievijas rubļa vērtības kritumu, kas varētu sarežģīt darījumu.

Siluanovs ir teicis, ka Krievijas valdība jaunā privatizācijas vilnī vēlas iegūt ap trim triljoniem rubļu (12,5 miljardiem eiro).

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagājušajā mēnesī sacīja, ka «Rosņeftj» un Krievijas nacionālā aviokompānija «Aeroflot» ir minēti kā iespējamie privatizācijas objekti, bet «ir grūti minēt, vai tirgus stāvoklis ir pareizs».

Siluanovs teica, ka pašreizējās tendences naftas tirgū kļūst par būtisku izaicinājumu. «Naftas cena ir nokritusies līdz ceturtajai daļai no tā, kāda tā bija,» viņš teica. «Mums ir jāveido valsts budžets atbilstoši jaunajai realitātei un sarūkošajiem līdzekļiem,» piebilda Krievijas finanšu ministrs.

Viņš pieļāva, ka privatizēt varētu arī abas lielākās Krievijas bankas VTB un «Sberbank».

Lai gan Krievijai ir liels «drošības spilvens» jeb rezerves, lai budžets būtu sabalansēts, Siluanovs brīdināja, ka rezerves var arī ātri izgaist.

«Mēs šogad varam apēst šīs rezerves šogad, ja neveiksim citus pasākumus,» viņš paziņoja.

Šonedēļ Krievijas valdība paziņoja, ka ministrijām dots rīkojums šā gada izdevumus samazināt par 10%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu