KP redzeslokā vairākas aktīvas lietas par iespējamiem konkurences pārkāpumiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Konkurences padomes (KP) redzeslokā patlaban ir vairākas aktīvas lietas par iespējamiem konkurences pārkāpumiem, žurnālistiem trešdien sacīja KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Tostarp KP redzeslokā patlaban ir vairākās aizliegtas vienošanās iepirkumos - gan horizontālas aizliegtas vienošanās, gan arī vertikālas aizliegtas vienošanās, kā arī tiek vērtēti uzņēmumu apvienošanās darījumi. Tāpat ir divas lietas, kurās, iespējams, ļaunprātīgi ir izmantots dominējošs tirgus stāvoklis. Tāpat padome īsteno 16 tirgu uzraudzību.

Ābrama atgādināja, ka 2015.gadā daudzi konkurences tiesību pārkāpumi bija saistīti ar aizliegtām vienošanām publiskajos iepirkumos, kas ir skaidrojams ar Latvijas ekonomikas īpatnību - mazie un vidējie uzņēmumi ieņēmumus lielā mērā gūst no tā, ka piedalās publiskajos iepirkumos.

Tostarp KP pērn konstatēja vairākus gadījumus, kuros mežizstrādes uzņēmumi bija maldinājuši publisko iepirkumu rīkotāju «Latvijas Valsts meži». Pagājušajā gadā bija arī jauna tendence - KP redzeslokā parādījās medicīnas preču un informācijas tehnoloģiju piegādes sfēras, kurās vērojamas iepirkumu karteļu shēmas.

Ābrama arī atzina, ka valsts un pašvaldības institūcijas pērn biežāk nekā gadu iepriekš diskriminējoši attiecās pret uzņēmumiem, piemērojot normatīvos aktus, kas nepamatoti rada nevienlīdzīgus konkurences nosacījumus vai diskriminē un dod nepamatotas priekšrocības valsts vai pašvaldības uzņēmumiem. Vienlaikus vairāki šādi pārkāpumi pērn ir novērsti, piemēram, Saeimā netika pieņemti grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas diskriminētu privātos koncertu un citu izklaides pasākumu rīkotājus.

KP vadītāja piebilda, ka pērn vienu no lielākajiem pārkāpumiem padome konstatēja Rīgas brīvostas pārvaldes darbībā par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas bija jau trešā lieta pret iestādi. Tā kā Rīgas brīvostas pārvalde piekrita atteikties no velkoņu pakalpojumu sniegšanas biznesa un apņēmās vairs nedeformēt konkurenci savā teritorijā, šobrīd pārkāpums ir novērsts.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka KP pagājušajā gadā sodījusi kopumā 29 uzņēmumus, piemērojot soda naudu 1,042 miljonu eiro apmērā. Tāpat valsts budžetā 2015.gadā iemaksāti KP iepriekš piemērotie sodi 1,052 miljonu eiro apmērā, kurus uzņēmumi samaksājuši, noslēdzoties tiesvedībām. Savukārt 2014.gadā KP piemēroja sodus astoņu miljonu eiro apmērā kopumā 17 uzņēmumiem par deviņiem pārkāpumiem.

KP ir Ekonomikas ministrijas padotībā esoša institūcija, kuras mērķis ir nodrošināt iespēju katram tirgus dalībniekam veikt ekonomisko darbību brīvas un godīgas konkurences apstākļos, kā arī veicināt konkurences attīstību visos tautsaimniecības sektoros sabiedrības interesēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu