Paradoksāli - VID telpas uzkopj firma, kas, iespējams, izvairās no nodokļu nomaksas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

VID prokuratūrai kriminālvajāšanai nodevis lietu pret astoņām personām un vairākām firmām par izvairīšanos no nodokļiem. Viens no iesaistītajiem uzņēmumiem ir telpu uzkopšanas biznesa līderis SIA Cleanhouse. Tā klienti ir ministrijas, augstskolas, militārie objekti un bankas. Lai gan nodokļu iekasētāji uzņēmumu vaino nodokļu nemaksāšanā, izmeklēšanas laikā tas ir uzvarējis arī VID iepirkumu konkursā par putekļu slaucīšanu un grīdu mazgāšanu. Firmas pārstāvji Pētersonei personīgi lūguši informāciju par procesa gaitu nepubliskot.

Telpu uzkopšanas firma Cleanhouse nodokļos neesot samaksājusi 700 000 eiro. Tā uzskata Finanšu policija. Tomēr ne kriminālprocess, ne nesamaksātie nodokļi nav bijis šķērslis firmai uzvarēt konkursos par putekļu slaucīšanu un grīdu mazgāšanu valdībā, ministrijās un citās valsts iestādēs.

Uzņēmums Cleanhouse dibināts 1997.gadā. Šobrīd tas ir lielākais telpu uzkopšanas un apsaimniekošanas uzņēmums, nodarbina 600 strādājošo, tā apgrozījums 5-6 miljoni eiro gadā.

Lai gan telpu uzkopšanas biznesā valda milzīga konkurence, tieši šī firma bieži uzvar valsts un pašvaldību konkursos. Tā ir tīrījusi valdības māju, ministrijas, Satversmes tiesu un augstskolas.

2015.gadā uzvarēto konkursu kopējā summa pārsniedza 4,5 miljonus eiro.

2013.gada beigās Finanšu policija aizturēja kārtējo naudas mazgātāju grupējumu. Veica 30 kratīšanas firmu birojos, dzīvokļos un privātmājās. Izņēma dokumentus, datorus un skaidru naudu. Starp grupējuma klientiem bija arī uzņēmums Cleanhouse.

KASPARS PODIŅŠ, Finanšu policijas priekšnieks: - Šis organizētais noziedzīgais grupējums kura pārraudzībā bija virkne uzņēmumu, kurš realizēja shēmu, naudas pārskaitīšanas shēmu. Jāpiezīmē, ka shēma darbojās Latvijas teritorijā,

nauda pārskaitīta par neesošiem darījumiem, kā arī grupējuma dalībnieki naudu noņēma un, ieturot savu procentu, atgrieza atpakaļ saimnieciskās darbības veicējiem,

kas šo naudu izmantoja gan savām vajadzībām, gan aplokšņu algu izmaksai.

Pagājušā gada beigās izmeklēšana bija pabeigta un izmeklētāji gatavoja to sūtīšanai uz prokuratūru. Prasīja sākt kriminālvajāšanu pret 8 personām. Arī Cleanhouse īpašnieku Edvīnu Vansoviču un darbinieku Mārtiņu Droni.

Parasti par nozīmīgu nodokļu lietu izmeklēšanu pabeigšanu Valsts ieņēmumu dienests steidz informēt presi vai vismaz publicē informāciju savā mājas lapā. Šoreiz ieņēmumu dienests klusēja.

Nekā personīga rīcībā nonākusi e-pasta vēstule, kurā Cleanhouse valdes loceklis Kristaps Drone īsi pirms Ziemassvētkiem lūdz VID ģenerāldirektori Ināru Pētersoni neziņot medijiem, ka izmeklēšana pabeigta.

"Sveiki, Inār!

Paldies par līdzšinējo sadarbību.

Tikāmies pēc mūsu tikšanās ar FP vadību, janvārī lietu plānots nodot prokuratūrai. Šobrīd jau tad ar prokuroru meklēsim konstruktīvu dialogu un lietas atrisināšanu.

Vienīgais lūgums būtu nenākt ar paziņojumiem mēdijiem par šo lietu no VID puses, jo uzņēmums ir lielākais darbdevējs un nodokļu maksātājs industrijā, un mēs esam ieinteresēti atrisināt šo lietu.

Ja rodas kādi jautājumi - esmu Jūsu rīcībā!

Miera & mīlestības pilnus svētkus,

Kristaps"

- Te ir viena tāda vēstule, nonākusi mūsu rīcībā, kurā jūs lūdzat neizsludināt publiski, pārsūtāt aicinājumu nesludināt publiski to, ka lieta nodota prokuratūrai.

INĀRA PĒTERSONE, VID ģenerāldirektore: - Kur es aicinu lūgumu?

- Ināra Pētersone pārsūta kolēģim.

PĒTERSONE: - Nu? Tas ir saistīts ar viņa kompetenci, es vienkārši pārsūtu. Vai tur ir kāda rezolūcija, vai uzdevums Čerņecka kungam?

- Vienkārši pārsūtīts. Viņam pašam bija jāizdara kaut kādi secinājumi?

PĒTERSONE: - Nevis secinājumi jāizdara, bet vispārējai kārtībai jārīkojas. Ja es tur būtu kādu rezolūciju rakstījusi, kādu uzdevumu. Es tādus uzdevumus neesmu devusi, tas būtu aplami, muļķīgi no manas puses.

- Drones kungs jums tāds pazīstams?

PĒTERSONE: - Drones kungs ir pazīstams, es baidos precīzi nosaukt, telpu uzkopēju asociācija, un mums ir noslēgts sadarbības līgums. Līdzīgi 17 vai 18 vienošanās mums ir noslēgtas, kur mēs diskutējam, runājam. Viņš ir viens no aktīvākajiem, kas aizstāv samaksāto nodokļu aprēķina ietekmi uz iepirkumiem.

Pārsūtītās vēstules saņēmējs Kasprs Čerņeckis Nekā personīga teica, ka vēstuli nav saglabājis, tās saturu neatceras. Viņš arī neatceroties, vai bija relīze vai ne, taču rezultātu tas nemainot – izmeklēšana ir pabeigta un lieta nodota prokuratūrai.

KRISTAPS DRONE, SIA Cleanhouse valdes loceklis: - Kādas ir mūsu attiecības ar Pētersones kundzi? Es esmu vadītājs Latvijas Profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas asociācijā. No 2009.gada asociācija strādā. Tas lūgums, protams, ir, tā kā uzņēmums ir lielākais darba devējs savā nozarē, 600 darbinieku, no 6 miljonu apgrozījuma mēs samaksājam nodokļos divus miljonus, skaidrs, ka jebkura publiska informācija var ietekmēt uzņēmuma darbību.

Sākotnēji Drone nenoliedza, ka tādu lūgumu ir izteicis, taču sarunas gaitā savas domas mainīja un paziņoja, ka nekādas vēstules nav bijis.

KRISTAPS DRONE, SIA Cleanhouse valdes loceklis: - Bet nu nekādas vēstules es neesmu rakstījis Pētersones kundzei, ne kādam citam.

- Neesat rakstījuši šādas vēstules?

DRONE: - Neesmu lietas kursā par šādām vēstulēm!

- Bet mūsu rīcībā ir no jūsu epasta adreses sūtīta vēstule Pētersones kundzei nepubliskot šo informāciju!

DRONE: - Nu jāskatās. Godīgi sakot, es ikdienā strādāju vairākos biznesos, uzrakstu 20 epasta vēstules, es varu paskatīties, jā.

- Vai jūsuprāt jums būtu tādas tiesības lūgt tādu pakalpojumu no Valsts ieņēmumu dienesta, neizplatīt to informāciju?

DRONE: - Šobrīd es nevaru komentēt, man jāskatās, ko es esmu rakstījis.

Lai gan VID Finanšu policija firmu Cleanhouse kopš 2013.gada tur izdomās par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, tas netraucē firmai visu šo laiku turpināt uzvarēt iepirkumu konkursos.

Pagājušā gada vasarā Cleanhouse uzvarēja 770 tūkstošus eiro vērtā iepirkumā par Valsts ieņēmumu dienesta klientu apkalpošanas centru tīrīšanu visā Latvijā.

- Ir tāds uzņēmums Cleanhouse, kur no vienas puses VID struktūras veic izmeklēšanu un nodota lieta jau prokuratūrai, no otras puses viņš tīra jūsu telpas. Vai tas jums liekas viss kārtībā?

INĀRA PĒTERSONE, VID ģenerāldirektore: - Es tiešām nevaru nokomentēt, jo ne visi uzņēmumi, kur procesi ir uzsākti un jau kaut kādā stadijā, arī tie, kas mūsu telpas, – tad man ir jāsagatavojas.

Izejot no publisko iepirkumu likuma, vienīgais nosacījums, kas ir saistīts ar Valsts ieņēmumu dienesta kompetenci, ir parādnieks. Ja ir parādnieks, tad nevar startēt konkursā, ja kriminālprocess notiek un ir noteikti zaudējumi, tas nenozīmē pēc administratīvā procesa, ka viņam ir parāds. Jo parāds veidojas tad, kad viņš iesniedz pats deklarāciju, vai caur nodokļu audita uzrēķinu, var veidoties, ja nav samaksājis. Tikai tajos gadījumos ir kā parādnieks.

Cleanhouse uzvarējis arī konkursā par Tieslietu ministrijas telpu uzkopšanu.

RAIVIS KRONBERGS, Tieslietu ministrijas valsts sekretārs: - Attiecībā uz to, ka šī firma uzkopj arī Tieslietu ministrijas telpas, tiklīdz būs šāds liegums, mēs par to varēsim pārliecināties, mums ir instrumenti, kā ar šo firmu pārtraukt līgumu, jo tas nav normāli, ja firma ir notiesāta par nodokļu nemaksāšanu un mēs ar šo firmu norēķināmies ar nodokļu maksātāju naudu.

Tomēr līdz galīgajam spriedumam uzņēmums var piedalīties iepirkumos un pasūtītājiem nav pamata to noraidīt. Finanšu ministrija uzskata, ka iepirkumu likumos problēmu nav.

INTA LIEPA, FM Juridiskā departamenta direktore: - Uzņēmumu pēc šā brīža iepirkuma likumiem nevar izslēgt no dalības iepirkumā tamdēļ, ka, kamēr tiek pabeigts kriminālprocess, darbojas nevainīguma prezumpcijas princips, ka nevienu personu, kamēr nav pierādītā tās vaina, par vainīgu uzskatīt nevar.

- Un, ja tas kriminālprocess velkas, Latvijā ilgst ļoti ilgi, viņš var ilgt divi, trīs, pieci, septiņi, deviņi un desmit gadi, tad ik ilgi viņš mierīgi strādā tālāk?

LIEPA: Kamēr vaina nav pierādīta, viņš netiek uzskatīts par vainīgu.

Kriminālprocesā var ierobežot fizisku personu tiesības ieņemt amatus vai nodarboties ar kādām lietām izmeklēšanas laikā, taču juridiskām personām šādi ierobežojumi nav paredzēti.

Prokuratūrā šobrīd sākta kriminālvajāšana pret visām astoņām Finanšu policijas norādītajām personām. Tomēr mainīta kvalifikācija – prokuratūra neuzskata, ka uzņēmējiem būtu jāatbild par naudas legalizāciju. Četrām personām mīkstināta arī apsūdzība nodokļu nemaksāšanā. Tā mainīta uz šā nodarījuma atbalstīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu