Kadru tīrīšanas VID tomēr nesokas. Kas pie vainas?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Īsi pirms Lieldienām VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone prezentēja finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai VID amatpersonu rotācijas plānu. Pētersones iespējas nebija īpaši plašas. Viņai bija likts nomainīt Finanšu policijas un Muitas policijas vadītājus. Taču nebija ko likt vietā. Tādēļ Pētersone pieņēma «Zālamana lēmumu» - piedāvāt ministrei vienkārši samainīt abus vietām.

INĀRA PĒTERSONE, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore: - Protams, tas, kas ir atbilstošs rezolūcijai, ir nepieciešams un ko ir uzdevusi ministre, to es arī pildu, ņemot vērā, ka tā ir ministre un ir augstāk stāvoša. Notiek arī dažnedažādas sarunas, diskusijas.

- Vai ministre ir akceptējusi jūsu priekšlikumu?

PĒTERSONE: - Nū, šobrīd, ja būtu akceptēts, tad droši vien arī publiski tiktu pausts.

VID ģenerāldirektore Pētersone savai ministrei Reizniecei-Ozolai bija iesniegusi reformu plānu, kas paredz samainīt vietām Finanšu policijas vadību ar Muitas policijas vadību. Reiznieci-Ozolu šāds plāns neapmierināja, un viņa gāja sūdzēties pie premjera Māra Kučinska.

MĀRIS KUČINSKIS, Ministru prezidents (ZZS): - Kas attiecas jau uz konkrētiem uzstādījumiem, situācija nevar palikt tikai iekšienē, tikai vienam mainoties ar otru vietām. Tātad tas, par ko mēs arī vienojāmies un detalizēti, droši vien būs vēlāk. Par to, ka rotācijai tiek pavērtas arī vietas jau citās institūcijās.

Tieslietu un iekšlietu ministrs iebilst pret ieceri negodīgos darbiniekus pārcelt darbā viņu pārraudzības iestādēs

Atrast VID darbiniekiem vietas policijā, Ieslodzījuma vietu pārvaldē un Probācijas dienestā Kučinskis pieprasīja iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim un tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam, kurus otrdien bija atsaucis uz sanāksmi šo visu pārrunāt.

Līdz otrdienai finanšu ministre un VID ģenerāldirektore rotāciju minēja kā instrumentu cīņai ar negodīgiem darbiniekiem. Taču tad publiskajā telpā sacēlās skandāls. Žurnālisti bija neizpratnē, kādēļ valdība iecerējusi negodīgus VID darbiniekus pārcelt darbā policijā.

Finanšu ministrei radās jauna versija. Rotēs nevis negodīgos, bet tos, kam ir korupcijas risks, negodīgos atlaidīšot.

- Kā jūs no viņiem tiksiet vaļā, ja to negodprātību nepierādīs?

DANA REIZNIECE-OZOLA, finanšu ministre (ZZS): - Nu, tas ir Pētersones kundzes uzdevums. Šobrīd, iespējams, negodprātīgajiem darbiniekiem atrast katram konkrētu risinājumu. Viņa pie tā strādā, dažas idejas jau ir. Un es domāju, ka viņa ar to tiks galā.

- Ja Pētersones kundze nevarēs pierādīt to negodīgumu, tad varbūt tā negodīguma nemaz tur nav un varbūt tas darbinieks ir nevis negodprātīgs, bet godprātīgs?

OZOLA: - Nu, jūs tādus vārdiskos kalambūrus mēģināt te iekombinēt...

- Vai jūs nepiekrītat, ka ir sākts no otra gala. nevis no tās negodprātības pierādīšanas, bet no paziņojuma, ka tas cilvēks ir negodprātīgs?

OZOLA: - Nē, nav sākts no otra gala. Tā informācija par tiem darbiniekiem, ko ir iesniegusi Pētersones kundze, Valsts ieņēmumu dienests, tā ir informācija, kurā ir pietiekami daudz faktu, kas ļauj domāt, ka cilvēks nav uzticams.

- Tad jau jāatņem pielaide un viss? Viņš nevar strādāt vairāk.

OZOLA: - Nu, to jūs pajautājiet Pētersones kundzei, vai ir tādi gadījumi, kur būtu jāatņem pielaide, vai nē...

- Bet to jau nelemj Pētersones kundze, bet drošības iestādes.

OZOLA: - Jā.

- Bet ja viņi paliks ar tām pielaidēm, kā jūs tiksiet no viņiem vaļā?

OZOLA: - Kā jau es teicu,

Pētersones kundzei šobrīd ir katram no šiem darbiniekiem jāizvēlas atsevišķi risinājumi, ir viņas rokās zināmi tiesiskie rīki, ir arī ierobežojumi,

jo skaidrs, ka valsts pārvaldē nav vienkārša situācija.

Nekā personīga kļuvis zināms, ka otrdienas sanāksmē Drošības policijai, KNAB un VID kontroles daļai dots uzdevums strādāt ar negodprātīgo amatpersonu sarakstu, lai ātros tempos pierādītu, ka cilvēki, par kuriem ir aizdomas, ka viņi nav uzticami.

Premjers Kučinskis gaida, ka iekšlietu un tieslietu ministrs pavērs durvis finanšu un muitas policistiem. Tomēr ne tikai tādēļ, ka Kozlovskim ar Rasnaču būtu iebildumi pret negodīgu VID darbinieku rekrutēšanu. Izkalkulēts, ka politiski reforma VID būšot izdevīga tikai ZZS, nevis pārējām valdības partijām, Nekā personīga apliecināja kāds politiķis. Ministrs Kozlovskis par premjera iecerēm pauda skepsi, Rasnačs vispār tās nevēlējās komentēt.

RIHARDS KOZLOVSKIS, iekšlietu ministrs (Vienotība): - Ja lietojam vārdu negodīgi, kā var negodprātīgu darbinieku, prezumējot vienkārši, tas nav juridisks tiesas termins, bet nu ar to tad mēs saprotam personu, kas izdarījusi kaut kādu pārkāpumu, tad jāvērtē tas pārkāpums. Tas ir runājot par izvērtējumu, bet nu ja mēs vēl runājam par vispār kaut kādām apsūdzībām izvirzītām, kas varētu potenciāli būt, nu skaidrs, ka tas nav iespējams.

Taču Danai Reizniecei-Ozolai ir plāns B.

Ja neizdosies aizdomīgus darbiniekus atbrīvot esošo likumu ietvaros, viņa ir gatava uzrakstīt jaunus, kas ļauj atbrīvot nelojālus darbiniekus.

DANA REIZNIECE-OZOLA, finanšu ministre (ZZS): - Vēl ir papildus likumdošanas iniciatīvas, kuras šobrīd gatavo Valsts ieņēmumu dienests un Finanšu ministrija par to, kā gadījumos, kad, amatpersonai pārkāpjot valsts amatpersonu interešu novēršanas likumu, būtu iespējams vienkāršāk no šāda darbinieka atbrīvoties,

šāda iniciatīva arī noteikti tuvākajā laikā būs Saeimā, un cerams, ka deputāti atbalstīs, jo tas būtu vēl viens papildu rīks, ko šādās situācijās varētu izmantot Valsts ieņēmumu dienesta vadība.

- Finanšu ministrija raksta šādus priekšlikumus?

OZOLA: - Tā ir Valsts ieņēmumu dienesta vadītājas iniciatīva, kuru mēs no savas puses esam izvērtējuši un atbalstām un virzīsim tuvākajā laikā arī skatīšanai Saeimā.

MĀRIS KUČINSKIS, Ministru prezidents (ZZS): - Vai nu mēs gribam dzīvot tīrā Latvijā, vai negribam, un, ja gribam, tad mēs atradīsim cilvēkus, kas ir gatavi strādāt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu