Saistībā ar amatpersonu statusa ieviešanu 16 administratori pametuši profesiju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Saistībā ar valsts amatpersonas statusa ieviešanu no šā gada 1.janvāra savu sertifikāta darbību ir beiguši 16 maksātnespējas administratori, informēja Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesu administratoru asociācijā.

Kopumā Latvijā patlaban praktizē 327 administratori, no kuriem aptuveni 160 ir zvērināti advokāti. Kā norādīja Administratoru asociācijas priekšsēdētājs Olavs Cers, viņš gan vēl nevar prognozēt, kāda būs situācija pēc 1.septembra, kad sākotnējās deklarācijas būs jāsniedz arī tiem administratoriem, kuri vienlaikus ir zvērināti advokāti.

Jautāts, vai redz kādu pienesumu un efektu no amatpersonas statusa, Cers komentēja, ka pagaidām vēl nav iespējams pateikt, vai kas ir mainījies un vai šis regulējums ir devis kādu paliekošu iespaidu.

Pēc viņa teiktā, ir lielas problēmas attiecībā uz administratoru darbības mērķiem un precīzām amata darbībām, kas nav skaidri definētas, jo pašreiz principā par jebkuru administratoru darbību var iestāties kriminālatbildība, piemēram, jo sevišķi attiecībā uz mantas pārdošanas izvēli procesos.

Jau ziņots, ka Saeima pieņēma likuma izmaiņas, paredzot līdz šā gada 1.septembrim atlikt termiņu, no kura maksātnespējas procesa administratoriem, kuri vienlaikus ir arī advokāti, jāiesniedz sākotnējās amatpersonu deklarācijas. Savukārt pārējiem maksātnespējas procesa administratoriem līdzšinējais regulējums nemainīsies - viņiem sākotnējās deklarācijas bija jāiesniedz līdz 1.februārim.

Satversmes tiesa (ST) pērn decembra nogalē pasludināja spriedumu lietā par valsts amatpersonas statusa noteikšanu administratoriem, secinot, ka apstrīdētās normas, ciktāl tās nenodrošina administratoriem, kuri vienlaikus ir arī advokāti, profesionālās darbības garantijas izvēlētās nodarbošanās saglabāšanai, neatbilst samērīguma principam. ST vērtēja apstrīdēto normu atbilstību Satversmei tikai attiecībā uz maksātnespējas procesa administratoriem, kuri vienlaikus ir arī advokāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu