«Bagātnieku kūtis» jeb turīgo ļaužu metodes, kā izvairīties no NĪN

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Kā pareizi izvairīties no liela nekustamā īpašuma nodokļa? Iespējams, noderēs metodes, kuras atklājuši Latvijas turīgie ļaudis, kuri, izrādās, ir pārlieku trūcīgi, lai šo nodokli nomaksātu godīgi. Tā, piemēram, izrādās, ka izdevējai Vijai Kilblokai Mežaparkā pieder kūts, kas izskatās pēc burvīgas privātmājas, nu jau mirušā uzņēmēja Jāņa Dāvja villa «Margarita», kuras vērtība medijos minēta ap 7 miljoniem eiro, pārtapusi par atpūtas namu, bet tenisistam Ernestam Gulbim Kuldīgas novadā pieder... bibliotēka, pirmdien vēstīja LTV raidījums «Aizliegtais paņēmiens».

Kilblokai Mežaparkā pieder divas mājas, kas atrodas uz viena zemesgabala. Īpašuma priekšplānā atrodas dzīvojamā māja ar 324 kvadrātmetru platību - tajā ir piecas istabas, halle, virtuve. Tās kadastrālā vērtība ir ap 165 000 eiro, bet nekustamā īpašuma nodoklis, pēc LTV aplēsēm, ir 990 eiro gadā.

Otrā ēkā 250 kvadrātmetru platībā ir divas istabas, virtuve, baseins, pirts, dušas, centrālā apkure, karstā un aukstā ūdens sistēma, taču Zemes dienestā tā reģistrēta kā saimniecības ēka - šādi tiek klasificētas tādas ēkas kā sabiedriskā tualete, kūts vai pagrabs. Tādējādi šai ēkai kadastrālā vērtība noteikta tikai 23 000 eiro, nekustamā īpašuma nodoklis gadā - tikai 46 eiro. Ja šī ēka būtu reģistrēta kā savrupmāja, nekustamā īpašuma nodoklis sasniegtu 700 eiro.

Kilbloka žurnālistiem savas īpašumu lietas komentēja, norādot: «Es neesmu Rīgas dome, neesmu kadastra speciālists. Man ir projekts, kur viss pieņemts ekspluatācijā, aprakstīts. Ko jūs īsti no manis tagad gribat, man īsti nav skaidrs.» Savrupmāju pārvēršana saimniecības ēkā ir viena no populārākajām shēmām, kā samazināt NĪN, sevišķi to dara, ja ēkas uz viena zemesgabala ir divas, norāda raidījums.

Vēl kāda populāra shēma redzama Ādažos, ārsta ginekologa Artūra Sondora īpašumā. Viņam piederošajai ēkai 360 kvadrātmetru platībā ir individuālās mājas statuss, kadastrālā vērtība - 90 000 eiro, NĪN gadā - 360 eiro. Vairumam Ādažu iedzīvotāju mājas ir uz zemesgabala, kurai ir individuālas apbūves statuss, turpretī zemesgabalam, uz kura tapusi Sondora māja, ir lauksaimniecības zemes statuss. Zemesgabala platība ir aptuveni viens hektārs, un kā lauksaimniecības zemei tā kadastrālā vērtība noteikta 13 000 eiro, īpašuma nodoklis - ap 200 eiro. Ja tik lielai platībai būtu individuālas māju apbūves teritorijas statuss, pēc Valsts Zemes dienesta aplēsēm kadastrālā vērtība būtu 200 000 eiro, nodoklis gadā - 3000 eiro.

Sondors žurnālistiem apgalvo, ka tiešām nodarbojas ar lauksaimniecību - viņam piederot zirgs un dīķis, kurā dzīvo zivis. Žurnālisti gan norāda, ka zemesgabala statusa maiņa ir izplatīts veids, kā ietaupīt uz nekustamā īpašuma nodokļa rēķina. Pašvaldībā skaidro, ka agrāk daudziem zemesgabaliem Ādažos bijis lauksaimniecības zemes statuss, bet, būvējot privātmājas, statuss mainīts, taču dažiem īpašumiem pašvaldība neesot paspējusi to izdarīt. Ādažu novada būvvalde norāda, ka lauksaimniecības novada zeme sākas no 2 hektāru platības, un atzīst, ka Sondora īpašumam zemesgabala statuss jāmaina, bet neesot paguvuši, jo ir daudz darba. Cita starpā Sondors iepriekš arī kandidējis Ādažu novada domes vēlēšanās.

Vēl viena nodokļu optimizēšanas metode ir individuālu ēku piereģistrēt kā viesu namu. Jūrmalā, Vaivaros, uzņēmēja Jāņa Dāvja lolotā villa «Margarita» pēc viņa nāves pārgājusi sievas īpašumā un tagad izlikta pārdošanā. Iespaidīgajā villā ir daudz istabu, zāles, halles, baseins, solārijs, viesu zāle 200 kvadrātmetru platībā un ziemas dārzs 180 kvadrātmetru platībā. Villai labi izdodas ietaupīt uz NĪN rēķina, jo saskaņā ar izmantošanas mērķiem tā ir atpūtas nams. Šādu statusu piešķir ēkām, kur istabiņas var izīrēt. Kā atpūtas namam villas kadastrālā vērtība ir ap 300 000 eiro, nodoklis - 1800 eiro gadā. Ja ēkai būtu individuālas mājas statuss, tās kadastrālā vērtība būtu 825 000 eiro, nodoklis - ap 5000 eiro gadā. Kā norāda raidījums, šī ir populāra shēma Jūrmalā.

Savukārt bijušā «Parex» baņķiera Valērija Kargina villai, kas tagad pārgājusi viņa dēla Rema Kargina īpašumā, apbūves platība sasniedz vienu hektāru, taču izrādās, ka zeme nav domāta villas būvniecībai, bet ārstniecībai un veselībai. Kā individuālam zemesgabalam tā kadastrālā vērtība būtu 93 eiro par kvadrātmetru jeb kopumā 930 000 eiro, bet nodoklis - 13 950 eiro gadā. Taču kā ārstniecības zemei šī īpašuma kadastrālā vērtība ir 56,9 eiro par kvadrātmetru jeb kopumā 569 000 eiro, un īpašuma nodoklis gadā tādējādi sarūk līdz 8535 eiro.

Īstu meistarklasi rāda tēvs un dēls Gulbji Kuldīgas novadā. Uzņēmējam Aināram Gulbim piederošais 40 hektāru zemesgabals kopš 2015.gada pārgājis dēla Ernesta Gulbja īpašumā. Oficiāla informācija liecina, ka īpašumā atrodas septiņas savrupmājas, kuras atbilstoši arī reģistrētas un par kurām arī tiek maksāts atbilstošs nodoklis. Taču vēl Gulbja īpašumā atrodas arī muzejs un bibliotēka 800 kvadrātmetru platībā. Ēkā ir 140 kvadrātmetru liela bibliotēkas telpa, 65 kvadrātmetru liela galerija, guļamistaba un kabinets līdzīgā platībā, ēdamzāle ap 100 kvadrātmetru platībā. Kadastrālā vērtība šai ēkai kā bibliotēkai ir aptuveni četras reizes mazāka nekā tad, ja tā būtu reģistrēta kā individuālā ēka. Bibliotēkas un muzeja statuss savukārt ierasti piemērojams publiski pieejamai ēkai, taču Gulbja bibliotēkā neviens interesents iekļūt nevar. Kuldīgas novada domē taisnojas, ka inspektori tikai pieņem ēkas ekspluatācijā un to statusa atbilstība realitātei ir atkarīga no īpašnieka godaprāta.

Arī Gulbis ir lauksaimnieks, norāda raidījums - visas septiņas savrupmājas un bibliotēka uzcelta uz lauksaimniecības zemes.

Apciemojot īpašumu, žurnālisti pamanījuši vēl vienu iespaidīgu celtni, aiz kuras bibliotēka nemaz nav redzama. Ne Valsts Zemes dienestā, ne Kuldīgas novada domē par tās esamību nav ne jausmas - kadastra numura nav, nav saņemta pat būvatļauja un, protams, nav arī jāmaksā NĪN. Pētot, no kurienes uzradusies lielā ēka blakus bibliotēkai, būvvaldē izdevies noskaidrot, ka 2013.gadā akceptēts mākslas galerijas plānošanas un arhitektūras uzdevums, bet būvatļauja nav izņemta. Jau pēc LTV sižeta tapšanas būvvalde Gulbju īpašumā atradusi būvi, ko līdz šim neredzēja; īpašniekiem dots laiks, lai sakārtotu dokumentāciju. Savukārt bibliotēkas statuss individuālai ēkai esot bijusi būvvaldes darbinieku kļūda, nosakot būves kodu. Jāpiebilst, ka bibliotēkas kods ir 1260, individuālas ēkas kods - 1100, atzīmē raidījums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu