Aptauja: Latvijā 24% darba ņēmēju apsver iespēju šogad mainīt darbu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā 24% darba ņēmēju apsver iespēju šogad mainīt darbu, pavēstīja pētījumu kompānijas «TNS Latvia» pārstāvji, atsaucoties uz veikto pētījumu par darba tirgus tendencēm.

«Šobrīd darba tirgū vērojama situācija, kad darbinieku gatavība un atvērtība darba maiņai ir salīdzinoši augsta,» norādīja kompānijas pārstāvji, piebilstot, ka 24% darbinieku šogad apsver iespēju mainīt pašreizējo darbu, bet 13% darbinieku nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā, tādējādi, iespējams, ka arī starp šiem darbiniekiem atrodas tie, kuri skaļi nesaka, bet patiesībā apsver darba maiņas iespēju.

Vienlaikus aptaujā secināts, ka 63% darbinieku pašlaik vēl nav gatavi jaunu izaicinājumu pieņemšanai.

Pēc aptaujas datiem, biežāk iespēju mainīt darbu apsver gados jaunāki darbinieki (18- 29 gadu vecumā), kā arī darbinieki, kuri uzņēmumā nostrādājuši neilgu laiku (1-5 gadus), un rīdzinieki.

«Raksturīgi, ka darba maiņa salīdzinoši biežāk nav aktuāla valsts vai pašvaldību sektorā strādājošiem (par spīti valdošajam mītam, ka privātais sektors pārvilina sabiedriskā sektora «gaišākos» prātus). Darba maiņu retāk apsver arī ilggadējie darbinieki (uzņēmumā nostrādājuši 11 un vairāk gadus), kā arī darbinieki ar augstu vidējo personīgo un ģimenes ienākumu līmeni uz vienu ģimenes locekli mēnesī (700 eiro un vairāk),» informēja pētījumu kompānijas pārstāvji.

Tāpat «TNS Latvia» pārstāvji atzīmēja, ka salīdzinājumā ar 2014.gadu būtiski samazinājies to darbinieku īpatsvars, kuri ir teikuši, ka grib turēties pie esošā darba un noteikti neapsver darba maiņas iespēju.

Kopumā 37% darbinieku uzskata, ka, ņemot vērā viņu pašreizējo amatu un darbības jomu, viņiem ir pieaugušas iespējas atrast labāk apmaksātu darbu savā jomā. Savukārt nedaudz mazāk kā puse (47%) ir snieguši noliedzošu atbildi. Vienlaikus 16% darbiniekam nav bijis konkrēts viedoklis šajā jautājumā.

Aptaujā secināts, ka pārliecinātāki par iespējām atrast labāk apmaksātu darbu savā jomā ir gados jaunāki darbinieki (18-29 gadu vecumā), darbinieki, kuri uzņēmumā nostrādājuši neilgu laiku (1-5 gadus), kā arī rīdzinieki. Šie iedzīvotāju grupu pārstāvji ir arī tie, kuri salīdzinoši biežāk apsver darba maiņas iespēju. Savukārt kritiskāk noskaņoti par iespējām atrast labāk apmaksātu darbu ir gados vecāki darbinieki (40-55 gadu vecumā), Latgalē strādājošie, kā arī ilggadējie darbinieki, kas uzņēmumā nostrādājuši 11 un vairāk gadus.

«Situācija darba tirgū kļūst darba ņēmējam labvēlīgāka – kopumā iespējas atrast darbu ir lielākas. Salīdzinot ar laika periodu pirms diviem gadiem, ir būtiski palielinājies arī to darba ņēmēju īpatsvars, kuri lielākas personīgās un profesionālās izaugsmes iespējas saredz ārpus uzņēmuma, kurā strādā pašreiz. Kopumā iezīmējas tendence, ka darbinieku atvērtība darba maiņai pakāpeniski pieaug. Vienlaikus pieaug arī darba ņēmēju ekspektācijas attiecībā uz atalgojumu, kā arī pārliecība par savām iespējām atrast labāk apmaksātu darbu,» sacīja «TNS Latvia» pētījumu eksperte Signe Kaņējeva.

Aptauja veikta no 2016.gada janvārī ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 706 darba ņēmējus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu