Ātro kredītu posts: cilvēki mokās ar € 300 atdošanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) šodien informēs par nebanku patērētāju kreditēšanas tirgus darbību 2015.gadā. Centra vadītāja Baiba Vītoliņa norādīja, ka ātro kredītu tirgus ir augošs. Daudzi patērētāji faktiski nevar atmaksāt paņemtos ātros kredītus. Daudz cilvēku mokās, jo nevar uzreiz vienā reizē atdot vairāku simtu eiro parādus.

Vītoliņa šorīt intervijā Latvijas radio pastāstīja, ka pērn nebanku kreditēšanas tirgus bija ļoti augošs un daudz patērētāju izmanto nebanku kredītus.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kopējais izsniegto kredītu apjoms ir pieaudzis par 20%. Tas uzskatāms par diezgan lielu tirgus pieaugumu.

Neapstiprinās bažas, ka nozare un bizness tiek iznīcināta ar uzbrukumiem.

Patērētāju sargi ir satraukušies par cilvēku spēju atmaksāt kredītus. Daudzās jomās tā nav liela problēma, piemēram, līzinga nozarē patērētāji labi spēj atmaksāt savas saistības.

Savukārt ātro kredītu jomā patērētāju maksāšanas kultūra ir salīdzinoši zema, bet tā uzlabojas.

Mūs patiesi satrauc tas, ka ļoti daudz distances kredītu jomā ir kredītu pagarinājumi.

Tas nozīmē, ka patērētāji faktiski nevar atmaksāt paņemtos kredītus.

Viņi netiek ieskaitīti kavētājos, jo juridiski viņi nekavē samaksu, bet gan pagarina kredīta līgumu.

Bet, visticamāk, lielai daļai šo patērētāju ir problēmas atdot visu pamatsummu un tāpēc viņi pagarina līgumus.

PTAC ieskatā kredīti, kuriem vienā maksājumā jāatmaksā visa pamatsumma, nav piemēroti patērētājiem, kuriem nav pietiekami daudz līdzekļu, jo ir grūti atdot salīdzinoši lielu summu vienā reizē.

Lielākajai daļai cilvēku ar vidējiem ienākumiem būtu grūti vienā reizē atdot 300 eiro.

Tieši šā iemesla dēļ ļoti daudz cilvēku pagarina kredītu līgumus.

Daudz vieglāk būtu atdot šo summu pakāpeniski vairāku mēnešu garumā.

Pagarināto kredītu ir vairāk nekā no jauna izsniegto kredītu.

Par patērētāju aizsardzību Vītoliņa norādīja, ka daudz kas ir darīts šajā jomā. Iespējams, būtu jāturpina darbs pie ātro kredītu reklāmām.

Ir valstis, kurās vispār ir aizliegtas ātro kredītu reklāmas TV, kas ir ļoti «ievelkošs» mehānisms.
Daudz cilvēku iekrīt uz pirmajiem bezmaksas kredītiem, ko pēc tam nevar atmaksāt un pagarina.

Liela daļa cilvēku nesaprot, kas ir produkts, ko viņi ir izvēlējušies. Daudzu cilvēku finanšu pratība ir loti zema - ļaudis neapzinās riskus, kas ir saistīti ar paņemto kredītu. Arī šajā jomā būtu jāturpina strādāt.

PTAC informēs par nebanku patērētāju kreditēšanas tirgus situāciju

PTAC iepazīstinās arī ar secinājumiem par komersantu uzvedību, ievērojot Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumus, kas stājās spēkā šogad. Jauno likuma prasību nolūks ir pasargāt patērētājus, piemēram, likumā noteikti ierobežojumi kredīta kopējām izmaksām, noteikts nokavējuma procentu ierobežojums, liegts kredītus izsniegt naktī u.c.

Par 2015.gadu apkopotie dati parāda vairākas svarīgas tendences, piemēram, vērojams tirgus pieaugums visās nebanku patērētāju kreditēšanas jomās - gan ātro kredītu, gan līzinga, gan patēriņa kredītu jomā. Aizvien ir satraucoša situācija kredītu atmaksas ziņā, it sevišķi pagarinājumu jomā - 2015.gadā audzis trīs un vairāk reizes pagarināto kredītu skaits, turklāt pagarināšana īpaši izteikta bez maksas/bez procentiem izsniegtajiem kredītiem, informē PTAC.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu