Lielvārdes vekseļa lietā FM atkārtoti vērsīsies tiesībsargājošās iestādēs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Finanšu ministrija (FM) atkārtoti vērsīsies tiesībsargājošās iestādēs saistībā ar bijušā Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Jāņa Āboliņa (Vidzemes partija) vekseli par 200 miljoniem eiro.

Lielvārdes dome iepriekš norobežojās no Āboliņa darbībām ar šo vekseli. Tagad, izvērtējot situāciju, dome pieļāvusi, ka pašvaldībai var iestāties saistības. Pašvaldība iespējamību, ka vekseļa izrakstītājs varētu vērsties pret pašvaldību, pieļāvusi pārskatā par 2015.gadu. Arī revidents nav guvis pārliecību, ka saistības neiestāsies. Tāpēc revidents nav sniedzis atzinumu par pašvaldības pagājušā gada darbības pārskatu, pastāstīja FM Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departamenta direktore Inta Komisare.

Situācija pašvaldībā šodien apspriesta sanāksmē FM, kurā kopā ar ministrijas speciālistiem piedalījās arī Lielvārdes domes vadība un revidenti. FM uzdevusi pašvaldībai par tuvākā mēneša darbības prioritāti izvirzīt mērķi gūt skaidrību par iespējamām pašvaldības saistībām šī vekseļa dēļ. Par pašvaldības saistībām nav skaidrības, tāpēc Lielvārdes novada dome pašlaik nevar uzņemties jaunas saistības.

Lielvārde ir vienīgā Latvijas pašvaldību, par kuras gada pārskatu šogad revidents atteicies sniegt atzinumu.

Iespējamās Lielvārdes pašvaldības saistības var būtiski ietekmēt arī valsts konsolidēto pārskatu.

Pašvaldības vadības ziņojumā norādīts, ka bijušais Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Āboliņš, neievērojot normatīvo aktu noteikumus par pašvaldību aizņēmumu ņemšanu un dokumentu noformēšanu, 2015.gada 24.novembrī vienpersoniski pieņemot lēmumu, Lielvārdes novada pašvaldības vārdā parakstīja vekseli par 200 miljoniem eiro, tādējādi pastāv riski pašvaldības darbības nodrošinājumam vekselī noteiktajā maksāšanas termiņā (2016.gada 396.diena) un noilguma termiņā (trīs gadi pēc maksāšanas termiņa).

Pašvaldība apliecina, ka 2015.gadā Lielvārdes novada pašvaldības atvērtajos kontos kredītiestādēs Latvijā vekselī norādītā naudas summa 200 miljoni eiro nav iemaksāta, ka veiktas visas iespējamās darbības pašvaldības interešu aizsardzībai - Lielvārdes novada dome atbrīvoja Lielvārdes novada domes priekšsēdētāju Āboliņu no amata un lēma par viņa pirmā paraksta tiesību atcelšanu, pašvaldība par Āboliņa veiktajām darbībām iesniedza dokumentus Ģenerālprokuratūrā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un lūdza izvērtēt, vai bijušā domes priekšsēdētāja rīcībā ir saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes un dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, un lūdza nepieciešamības gadījumā sākt kriminālprocesu pēc attiecīgajiem Krimināllikuma pantiem. Pašvaldība sniedza visu tai rīcībā esošo informāciju Finanšu ministrijai, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Valsts kontrolei. Pašvaldības rīcībā nav informācijas, ka bijušais Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Āboliņš būtu atvēris kādus kontus pašvaldības vārdā kredītiestādēs ārpus Latvijas un ka šajos kontos minētā naudas summa būtu ieskaitīta.

Savukārt neatkarīgu revidentu ziņojumā norādīts, ka revidentiem nebija iespēju gūt pietiekamu pārliecību par to, vai vekseļa parakstīšana nākotnē neradīs pašvaldībai iespējamas saistības. Pašvaldības vadība nav veikusi aplēsi par iespējamo saistību apmēru un izveidojusi uzkrājumu nākotnes maksājumiem. Šie apstākļi norāda uz būtisku nenoteiktību, kas var radīt nozīmīgas šaubas par pašvaldības spēju turpināt darbību, kā rezultātā pašvaldība var nebūt spējīga nokārtot savas saistības parastās darbības ietvaros, teikts revidentu ziņojumā. Tāpēc revidenti nesniedz atzinumu par pašvaldības konsolidētajiem finanšu pārskatiem.

Kā ziņots, pērn decembra sākumā tapa zināms, ka bijušais Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Āboliņš Valsts kasē iesniedzis iesniegumu, kam pievienots vekselis par 200 miljoniem eiro. Pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece Vita Volonte (RA) toreiz apgalvoja, ka par to iepriekš neesot ticis informēts neviens domes darbinieks vai deputāts.

Ņemot vērā minēto, Lielvārdes novada dome anulēja Āboliņa paraksta tiesības un nolēma tiesībsargājošajām iestādēm lūgt izvērtēt bijušā domes priekšsēdētāja rīcību. Savukārt pats Āboliņš atkāpās no amata.

Vēlāk bijušais domes priekšsēdētājs skaidroja, ka, noslēdzot vērienīgo darījumu, Lielvārdes pašvaldība būtu ieguvusi papildu līdzekļus, kas tiktu investēti novada attīstībā. Pēc viņa teiktā, darījumam nav nekādu nosacījumu, nebūtu nepieciešams ņemt aizdevumus, jo, ja vekselis tiktu parakstīts, tam klāt būtu līgums par finansējumu - alternatīvā finansējuma piesaistīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu