Pirmo Latvijas 100 gadu jubilejai veltīto zelta monētu kals Austrijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pirmo no kopumā trim plānotajām Latvijas 100 gadu jubilejai veltītajām zelta kolekcijas monētām plānots kalt Austrijas kaltuvē «Münze Österreich» AG.

Plānotā līgumcena ir 834 930 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Šī summa ietver zelta cenu 777 700 eiro dienā, kad tika atvērts kaltuves iesniegtais piedāvājums, savukārt 55 230 eiro ir 7000 monētu kalšanas izmaksas, bet piegādes izmaksas ir 2000 eiro.

Kaltuve izraudzīta atklātā konkursā, kurā tika saņemti divi piedāvājumi. Par uzvarētāju atzīts piedāvājums ar viszemāko cenu, teikts paziņojumā par konkursa rezultātiem.

LETA jau ziņoja, ka Latvijas 100 gadu jubilejai veltīto zelta kolekcijas monētu sērijā plānotas trīs zelta monētas. Viena monēta būs veltīta ripsaktai, otra - pakavsaktai, trešā - burbuļsaktai. Monētu grafisko dizainu veido Ingūna Elere.

Šogad plānots izlaist pirmo no zelta monētām - «Zelta saktu I».

Monētas nominālvērtība būs pieci eiro. Plānotā šīs monētas tirāža ir līdz 7000 eksemplāru. Tirāžas pirmā daļa - 2500 eksemplāru.

Monēta plānota neregulāra apļa formā, tās diametrs - 18 milimetri, svars - 3,10 grami.

Jau ziņots, ka Latvijas Banka šogad plāno izlaist kopumā septiņas kolekcijas monētas. Pirmā no tām - piecu eiro sudraba kolekcijas monēta «Pasaku monēta II. Eža kažociņš» - jau iznākusi.

Latvijas Banka gadā izlaiž piecas līdz septiņas kolekcijas monētas ar Latviju raksturojošiem sižetiem un augstvērtīgu māksliniecisko izpildījumu. Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāk apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības, piemēram, pieci vai desmit eiro. Kolekcijas monētu krāsa, diametrs, svars, materiāls būtiski atšķiras no apgrozības monētu raksturlielumiem.

Gan 2014., gan 2015.gadā Latvijas Banka izdeva sešas kolekcijas monētas. Interesenti informāciju par Latvijas Bankas kasēs nopērkamajām kolekcijas monētām var meklēt centrālās bankas interneta vietnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu