Latvijas Banka laidīs apgrozībā piemiņas monētu ar govs attēlu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Banka/LETA

Latvijas Banka rīt, 19.jūlijā, laidīs apgrozībā divu eiro piemiņas monētu ar govs attēlu. Tās tirāža ir viens miljons eksemplāru.

Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda - ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Eiro piemiņas monētā pārdzimis mākslinieku Gunāra Lūša un Jāņa Strupuļa veidotais govs tēls, kas kā zemes un lauku simbols ilgus gadus rotāja divu latu apgrozības monētas.

Jaunās divu eiro monētas kaltas Lietuvas kaltuvē UAB «Lietuvos monetų kalykla».

Centrālā banka vērš uzmanību, ka Latvijas brūnā govs izsenis bijusi svarīga ne tikai mūsu tautsaimniecībai, bet arī kā lauku ikdienas ritējuma neatņemama sastāvdaļa. Latvijas brūnā ir slaucamo govju pamatšķirne mūsu valstī, šīs šķirnes dzīvnieki ir ražīgi, izturīgi, samērā pieticīgi un ilgmūžīgi, piemērojušies vietējiem klimatiskajiem apstākļiem. Dzejnieks Imants Ziedonis, kam bijusi nozīmīga loma atjaunotā lata naudas zīmju dizaina filozofiskās tēlainības veidošanā, poētiski parādījis brūnās govs un cilvēka dzīves cikla saikni: «Un, kamēr mazs brūns teliņš./ Caur brūnu govi rit, / Jūs arī varat paspēt / Kaut ko vēl padarīt.»

Latvijas Bankas kasēs Rīgā un Liepājā monēta būs pieejama apmaiņai no otrdienas, 19.jūlija.

Latvijas Bankas pieredze liecina, ka tirāža viens miljons eksemplāru ir pietiekama, lai monētas apmaiņai pietiktu visiem interesentiem vismaz vairākas nedēļas, piemēram, Latvijas Bankas kasēs apmaiņai joprojām pieejamas divu eiro piemiņas monētas ar stārķa attēlu. 10 000 monētu būs iespējams iegādāties «Brilliant Uncirculated» kvalitātē īpašā suvenīriesaiņojumā (cena Latvijas Bankas kasēs - 7,30 eiro), tāpat būs pieejami īpaši eiro apgrozības monētu komplekti ar astoņām Latvijas eiro apgrozības monētām un piemiņas monētu ar govs atveidu «Brilliant Uncirculated» kvalitātē (5000 eksemplāru). Šo komplektu cena Latvijas Bankas kasēs - 25 eiro.

Numismātikas produktus iegādei, kā arī piemiņas monētas rullīšos (vienā rullītī 25 monētas) būs iespējams no šodienas rezervēt Latvijas Bankas jauno kolekcijas monētu un citu numismātikas produktu rezervēšanas sistēmā, kas pieejama Latvijas Bankas interneta vietnes «www.bank.lv» Monētu sadaļā.

Rezervēšanai būs pieejamas 1000 monētas «Brilliant Uncirculated» kvalitātē īpašā suvenīriesaiņojumā, 500 īpašie eiro apgrozības monētu komplekti, kā arī 2000 rullīšu jeb 50 000 apgrozības monētu ar govs atveidu.

Ikvienai eirozonas valstij ir tiesības katru gadu emitēt divas īpaša dizaina divu eiro apgrozības monētas jeb piemiņas monētas, kā arī vēl vienu piemiņas monētu kalt vairāku eirozonas valstu kopīgas programmas ietvaros, ja tāda tiek organizēta.

Latvijas Banka šogad vēl plāno laist apgrozībā divu eiro piemiņas monētu «Vidzeme», kas ievadīs valsts simtgadei veltīto piemiņas monētu sēriju.

Latvijas Banka līdz šim izdevusi šādas divu eiro piemiņas monētas: Rīgai - kultūras galvaspilsētai - veltītu, Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā veltītu, kā arī piemiņas monētu ar stārķa attēlu. Izdota arī kopīga eirozonas monēta «Eiropas Savienības karogam 30».

Piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā un citās eirozonas dalībvalstīs, un tās nonāk apritē tāpat kā cita apgrozības nauda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu