Gerhards vērtēs Ķekavas domes darboties spēju, ja nekavējoties nenodrošinās kanalizāciju Lapenieku ciemam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs (VARAM) Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) licis Ķekavas novada domei nekavējoties nodrošināt kanalizācijas pakalpojumus Lapenieku ciema iedzīvotājiem, pastāstīja ministra padomnieks Oskars Vizbulis.

Gerhards šodien tikās ar Ķekavas novada pašvaldības domes priekšsēdētāju Andi Damlicu (RA), lai pārrunātu jautājumu par kanalizācijas atslēgšanu Lapenieku ciema iedzīvotājiem, jo tie atteicās slēgt līgumus ar pašvaldības uzņēmumu SIA «Baložu komunālā saimniecība», kuru privātais uzņēmums SIA «Zeltenieki» pilnvaroja sniegt kanalizācijas pakalpojumus. Turklāt SIA «Zeltenieki», kas nodarbojas ar ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu, dara to bez novada domes lēmuma un pašvaldības funkcijas deleģējuma.

Ministrs uzdeva Ķekavas domes vadībai nodrošināt kanalizācijas pakalpojumu sniegšanu. Gerhards aicināja domi pieņemt nepieciešamos lēmumus šo pakalpojumu nodrošināšanai atbilstoši likumā noteiktajam, kā arī izvērtēt iespēju atsavināt kanalizācijas tīklus pašvaldības īpašumā.

Tikšanās laikā Gerhards uzdeva Ķekavas novada domes priekšsēdētājam nekavējoties nodrošināt kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas nepārtrauktību Lapenieku ciema iedzīvotājiem un pēc iespējas ātri, bet ne vēlāk kā mēneša laikā pieņemt nepieciešamos domes lēmumus situācijas sakārtošanai - noteikt kanalizācijas pakalpojumu sniedzēju Lapenieku ciemā, laika periodu, kādā darbojas pakalpojumu sniedzējs, un noteiktus pamatotus tarifus kanalizācijas pakalpojumam minētajā teritorijā.

«Situācija ir jāatrisina mēneša laikā. Ja tas netiks izdarīts noteiktajā termiņā, VARAM rosinās Ķekavas novada domes ārkārtas sēdi ar konkrētu darba kārtību un sagatavotiem lēmuma projektiem.

Ja arī tad netiks pieņemti atbilstoši domes lēmumi, tiks izvērtēta Ķekavas pašvaldības spēja pildīt tai ar likumu noteiktās funkcijas», sacīja Gerhards.

Damlics apstiprināja, ka turpmākā novada rīcība šī jautājuma risināšanā būs balstīta Gerharda ieteikumos. Ķekavas novada priekšsēdētājs atzīmēja, ka domē tiks izskatīts jautājums par iespējamo kanalizācijas tīkla atsavināšanu pašvaldības īpašumā. Tāpat Damlics pastāstīja, ka tiks radīts pagaidu noregulējums, kas deleģēs SIA «Zeltenieki» nodrošināt kanalizācijas pakalpojumus Lapenieku ciemā. Pārejas periods, visticamāk, ilgs līdz 2017.gada martam, izteicās Damlics, kurš piebilda, ka Lapenieku iedzīvotājiem būs jāsamierinās ar pašreizējo tarifu 2,69 eiro par kubikmetru, ieskaitot PVN.

Damlics skaidroja, ka gadījumā, ja pašvaldība atsavinās savā īpašumā Lapenieku ciema kanalizācijas tīklu, tad arī Lapenieku ciems varētu nonākt «Baložu komunālās saimniecības» pārziņā, līdz ar to tarifa cena Lapeniekos varētu būt tik augsta kā Baložu pilsētā. Vienlaikus Damlics izteica prognozi, ka tarifs diez vai saglabāsies pašreizējā apmērā, kas ir 0,87 eiro par kubikmetru.

Savukārt Lapenieku ciema iedzīvotājs Askolds Valbahs paskaidroja, ka uzņēmuma SIA «Zeltenieki» tarifs nav spēkā esošs, jo pašvaldība uzņēmumu nebija deleģējusi nodrošināt kanalizācijas pakalpojumus, līdz ar to arī pārejas perioda noteikumi neattiecas uz SIA «Zeltenieki». Valbahs Damlica apgalvojumus par to, ka uz SIA «Zeltenieki» attiecas pārejas perioda noteikumi, nosauca par klaju ņirgāšanos un necieņu pret Latvijas likumiem.

Kopīgo Lapenieku ciema iedzīvotāju viedokli izklāstīja ciema iedzīvotāja Lolita Lūse, kura uzsvēra, ka iedzīvotāji vēlas, lai tiktu pārtraukta SIA «Zeltenieki» lobēšana no Ķekavas domes puses, kā arī tiktu atsaukta domes publiskotā informācija par to, ka Lapenieku ciema iedzīvotāji neievēro likumu un ļaunprātīgi nemaksā par kanalizācijas pakalpojumiem. Lūse skaidroja, ka iedzīvotāji vēlas, lai tiek skaidri pateikts, ka SIA «Zeltenieki» nav ūdenssaimniecības pakalpojuma sniedzējs Lapeniekos, vienlaikus definējot, kurš pašvaldības uzņēmums ir ūdenssaimniecības pakalpojuma sniedzējs Lapeniekos. Tāpat iedzīvotāji no Ķekavas novada domes vēlas saņemt dokumentāciju par sistēmas tehniskajiem parametriem un notekūdeņu apmēriem. Viņa atzīmēja, ka arī iedzīvotāji ir vienisprātis ar Gerharda aicinājumu atsavināt kanalizācijas sistēmu tā, lai tā pārietu pašvaldības īpašumā.

«Man ļoti gribētos zināt, konkrēti kurš būs tas cilvēks, kas rosinās domē jautājumu, ka pakalpojuma sniegšana Lapenieku ciemā jānodrošina nevis kādam no pašvaldības uzņēmumiem, bet gan SIA «Zeltenieki«. Tad nu beidzot kārtis tiks atklātas un mēs sapratīsim, kuri ir tie cilvēki, kam nez kāda iemesla dēļ vajag, lai šis dīvainais uzņēmums tiek pie peļņas. Lielajā Ķekavas novadā tiešām nevar paši ar saviem uzņēmumiem tikt galā ar viena ciemata kanalizāciju? Vai arī kādam klājas tik slikti, ka, gribi vai negribi, ir jālokās un jāizpilda kādas trešās personas norādījumi?» piebilda Lūse.

Jau tika ziņots, ka šodien norisinājās sarunas starp vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu un Ķekavas novada domes vadītāju Andi Damlicu, kuru laikā pēc Gerharda iniciatīvas tika skatīts jautājums par Ķekavas novada Lapenieku ciema iedzīvotāju īpašumu atslēgšanu no kanalizācijas sistēmas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu