NMPD direktore: Veselības nozares finansējuma palielināšanai jāapsver aizņemšanās starptautiskajos tirgos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Veselības nozares finansējuma palielināšanai jāapsver aizņemšanās starptautiskajos tirgos, jo nozares finansēšanu nevar vēl vairāk uzvelt uz pacientu pleciem, šorīt LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Sarmīte Villere.

Viņa atzina, ka veselības nozarē ir divas galvenās problēmas - pakalpojumu pieejamība un nozarē strādājošo darba samaksa. Pēc Villeres teiktā, veselības nozares finansējuma problēmas varētu risināt ar obligāto veselības apdrošināšanu, jo patlaban neesot cita plāna, kur rast nepieciešamos simtus miljonus eiro nozares finansēšanai.

NMPD direktore nepiekrīt, ka veselības nozares finansēšanā vajadzētu piedalīties arī pacientiem, ņemot vērā viņu zemo maksātspēju. «Politiski jāskatās, kur varētu ņemt naudu. Varbūt no ārējā parāda pieauguma, aizņemšanās no Pasaules Bankas, nevis ņemt no pacientiem. Ja cita varianta nav, tad politiski jāpaziņo nelāgs lēmums par pacientu līdzmaksājumu,» teica Villere.

Viņa atzina, ka NMPD atbalstīs jebkuru veselības nozares finansējuma modeli, kas veicinātu veselības pakalpojumu pieejamību pacientiem. Pēc Villeres teiktā, patlaban medicīnisko pakalpojumu nepieejamība noslogo arī NMPD darbu, jo pacienti, iepriekš neveicot profilaksi, ar akūtām problēmām vēršas pie NMPD. Eksperte lēsa, ka veicinot veselības pakalpojumu pieejamību, NMPD izsaukumu skaits varētu sarukt par 10%.

Kā ziņots, vakar notikušajā Veselības nozares stratēģiskās padomes sēdē nozares organizācijas pauda atbalstu ministrijas izstrādātajam veselības aprūpes pakalpojumu finansēšanas modelim, kas paredz sociālo iemaksu pārdali par labu medicīnai.

Kā pēc sēdes žurnālistiem sacīja veselības ministre Anda Čakša, ar nozares organizācijām bija laba diskusija par piemērotāko veselības aprūpes finansēšanas modeļa variantu. Kopumā Stratēģiskās padomes nozares organizācijas atbalstot Veselības ministrijas (VM) aizstāvēto variantu, kas būtu labākais iespējamais risinājums pacientiem. To aģentūrai LETA apstiprināja arī Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska.

Čakša uzsvēra, ka veselības aprūpe jau hroniski - 25 gadus - nav saņēmusi pietiekamu finansējumu un ir skaidrs, ka finansējums medicīnai beidzot jāatrod. Tāpat esot jādefinē pakalpojuma kvalitāte un cena. Ministre arī piebilda, ka veselības aprūpes reforma nav tikai finansēšanas modeļa maiņa, bet arī, piemēram, e-veselības ieviešana.

Šobrīd VM strādā pie plāna, lai parādītu, kādā veidā ar konkrētu piešķirto finansējumu ir iespējams radīt uzlabojumu pacientiem - samazināt rindas un palielināt atalgojumu mediķiem.

Čakša arī pastāstīja, ka ar piedāvājumu valdību iepazīstinās jau augusta sākumā. Šobrīd gan vēl notiekot darbs, lai skaidri parādītu, kurās programmās finansējums nepieciešams vispirms. Tāpat ministre piebilda, ka par labāko risinājumu veselības aprūpes finansēšanai būs jāizšķiras tieši valdībai, nevis VM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu