Gada laikā sērijveida dzīvokļu piedāvājums Rīgā samazinājies par 27%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas sērijveida dzīvokļu tirgū jūlijā fiksētais piedāvājums, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājies par 10,3%. Taču, salīdzinot ar 2015. gada jūliju, dzīvokļu piedāvājums ir pat par 27% zemāks, kas ir zemākais rādītājs pēdējos trīs gados, informēja nekustamo īpašumu kompānijas «Balsts» valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš.

«Viens no piedāvājuma izmaiņu skaidrojumiem ir sērijveida dzīvokļu strauja samazināšanās banku kompāniju portfeļos. Tas nozīmē, ka no piedāvājuma izzūd mājokļi par nedaudz zemākām cenām, nekā tirgū kopumā. Šī brīža piedāvājumu galvenokārt veido privātpersonas vai personas, kas ir investējušas dzīvokļos, tos uzlabojuši un atkāroti pārdod. 2016.gadā piedāvājuma samazinājuma līderis starp mikrorajoniem ir Āgenskalns, kur sērijveida mājokļu piedāvājums samazinājies gandrīz par trešo daļu, taču cenas kopš 2016.gada sākuma pieaugušas par 3,6%,» skaidro Zariņš.

2016.gada jūlijā sērijveida dzīvokļu vidējās cenas pieauga līdz 699 eiro par kvadrātmetru. Jūlijā augstākās sērijveida dzīvokļu cenas ir Teikas rajonā - 844 eiro par kvadrātmetru, taču viszemākās ir Bolderājā - 480 eiro par kvadrātmetru.

Rīgas sērijveida dzīvokļu cenu kritums nav novērots, savukārt minimāls pieaugums 0,06-0,84% robežās novērojams lielākajā daļā Rīgas mikrorajonu, centrā un jaunajos projektos.

Arī īres segmentā pieprasījums pēc dzīvokļiem Rīgas centrā joprojām pārsniedz piedāvājumu. Tas ļauj īres likmes noturēt pašreizējā līmenī un tās pat nedaudz paaugstināt, informē Zariņš.

Mājokļus galvaspilsētas centrā īrei piedāvā par pieci līdz astoņi eiro par kvadrātmetru mēnesī. Ja dzīvoklis atrodas vēsturiskajā centrā un tam ir kvalitatīva apdare, tad īres cena ir 10-13 eiro par kvadrātmetru. Ekskluzīvajās mājās dzīvokļi tiek piedāvāti par 20 eiro par kvadrātmetru. Ārvalstu studenti vienistabas dzīvokļus īrē vidēji par 350 eiro mēnesī, divistabu - par 500 eiro mēnesī.

Patlaban biroju telpas Rīgas A klases kompleksos nomniekiem tiek piedāvātas par 12-16 eiro par kvadrātmetru mēnesī bez apkalpošanas maksas. Prestižākajās ēkās biroju noma sniedzas pāri 16-20 eiro par kvadrātmetru mēnesī. Tiem, kuri vēlas savu biroju izvietot B klases birojā, jāorientējas uz cenu astoņi līdz 12 eiro par kvadrātmetru. C klases biroju noma nepārsniedz septiņus eiro par kvadrātmetru bez apkalpošanas maksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu